"Bivaly utca" nyílt a mórahalmi Tömörkény utcában, ahol harmincöt nevező csapat mérhette össze gasztronómiai tudását. A III. Bivalyfesztivált este Janicsák Veca és Kállay Saunders András koncertje zárta.
Mórahalom ikonikus állatává vált a bivaly az utóbbi években, melyek nem csak a gasztronómiai fesztiválok ízvilágát határozzák meg, de a település természeti értékeit is segítenek megőrizni. Az aszályosodó homokhátságon különösen nagy értékkel bír a Nagyszéksós-tó, melynek gondozását a tülkösszarvú állatok végzik: lelegelik a nádat, a szerves anyagot pedig visszatapossák a szikes altalajba, megújítva a vizes területeket. Immár harmadik alkalommal rendezte meg a település a Bivalyfesztivált is, melyre idén is több tucat család látogatott ki, hogy egy vidám családi napon mérje össze gasztronómiai tudását.
Több jelentős évfordulót is ünnepelhet idén a település - Mórahalom 25 éve kapott városi rangot, a helyi fúvószenekar idén 20, míg a település iskolája 160 éves -, melynek szellemében különösen nagy gonddal készültek idén a XI. Homokháti Sokadalomra. Pénteken a fesztiválnyitó programkavalkád mellett átadták a Mórahalom – Röszke között húzódó kerékpárutat, szombaton pedig aratóünnepi műsorokra várták az érdeklődőket. A vasárnap a gasztronómia jegyében telt, a bivalypörköltek mellett ugyanis sok más íncsiklandozó finomságot is kóstolhattak a kilátogatók. A bográcsok már késő délelőtt felsorakoztak a Tömörkény utcában, amely a rendezvény ideje alatt a "Bivaly utca" nevet vette fel. Szomszédságukban a híres mórahalmi rétesből kóstolhattak az érdeklődők, valamint frissen szült pékáruból sem volt hiány. "Idén harmincöt csapat nevezett a pörköltfőző fesztiválra, akiknek tíz kilós csomagokban osztjuk ki a bivalyhúst. A rendezvényre hat állatot vágtak le, összesen közel ötszáz kiló színhús fő meg itt a Bivaly utcában" - mondta el a SZEGEDma.hu kérdésére
Csányi László
, Mórahalom alpolgármestere. A főzőcskéző családok persze nem csak a pörkölttel készültek - előételnek kalácsok, sütemények is kerültek az asztalokra, volt aki tárcsán sütött húst arra az időre, míg a pörkölt elkészült.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.