Közélet

Újra nyílt a legendás szegedi Kass Szálló földszintje + FOTÓK

Újra nyílt a legendás szegedi Kass Szálló földszintje + FOTÓK

2014. június 12., csütörtök
Újra nyílt a legendás szegedi Kass Szálló földszintje + FOTÓK
regi_hungaria03_gs

Eredeti funkcióját felelevenítve, vendéglátóhelyként újra nyílt csütörtökön az egykori Kass-szálló, a régi Hungária, a szegedi belváros egyik meghatározó műemlékének földszintje – tájékoztatta Gálosi Gyula, az üzemeltető cég egyik tulajdonosa az MTI-t.

Csaknem négy évtizede, 1976 decemberében zárt be a szegedi Hungária szálloda, majd röviddel utána a bár is. Az elmúlt években több próbálkozás is volt a legendás hely felélesztésére, de a látogatók csupán néhány napra vagy hétre vehették birtokba az épületet – mondta a szakember, hozzátéve: a Quastor-csoport 1995-ben vásárolta meg az ingatlant, amelynek teljes körű felújításához befektetőtársakra vár. Fiatal szegediek most azzal a céllal fogtak össze, hogy bérlőként hasznosítsák Szeged emblematikus építészeti remekét, lépésről lépésre megtöltsék az épületet annak egyik eredeti funkciójával, a vendéglátással. Elsőként a földszinti nagyterem - egyelőre a jelenlegi "kopottas köntösben" - és az árnyas kerthelyiség várja a vendégeket, előbbiben a szurkolók mintegy húsz négyzetméteres kivetítőn követhetik a labdarúgó világbajnokság mérkőzéseit – közölte

Gálosi Gyula

.

regi_hungaria01_gs

A labdarúgó világbajnokság után – miközben a kerthelyiség tovább üzemel - elkezdődnek a felújítási munkálatok a nagyteremben, amely ezt követően nívós kulturális programoknak, koncerteknek, közösségi rendezvényeknek ad majd otthont. A harmadik ütemben pedig az éttermet is újra nyitnák, így a szálló földszintje hosszú idő után ismét a szegedi bálok, társasági rendezvények helyszínéül szolgálhat – mondta a szakember.

Kass János

szegedi vendéglős 1897-ben vásárolta meg az akkor még rendezetlen Tisza-parton található telket, ahol a következő évben megnyitotta kávéházát, többek között két hangversenyteremmel. 1914-ben Kass János a kor igényeinek maximálisan megfelelő, hatalmas szálloda kialakítását tervezte az akkor már a szegediek legkedveltebb szórakozóhelyének számító kávéházi rész fölött. A szálló 1916 őszén nyitott meg, a következő években az épület a város kulturális életének központja lett, olyan vendégek fordultak meg falai között rendszeresen, mint

Ady Endre

,

Juhász Gyula

,

Bródy Sándor

vagy

Bartók Béla

. Kass János 1928-as halála után fia vitte tovább a szállót, amely később új tulajdonoshoz került és 1934-ben kisebb felújítás után Hungáriaként nyitott újra. A szállodát 1949-ben államosították, és bár a hatvanas évek elején még végeztek kisebb rekonstrukciós munkákat, 1965-ben statikai problémák jelentkeztek, az átfogó felújítás pedig nem történt meg. Az épület 1982-ben kapott műemléki védettséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.