Közélet

Szigorodhat a beléptetés a stadionokba

Szigorodhat a beléptetés a stadionokba

2014. június 23., hétfő
Szigorodhat a beléptetés a stadionokba

A közeljövőben szigorodhat a beléptetés a stadionokba, miután az Országgyűlés a sporttörvény hétfői módosításával úgy döntött: a sportrendezvény-szervezőknek - ha beléptető rendszert alkalmaznak - joguk lesz a 14 évesnél idősebb nézők képmásából, ujj- vagy vénalenyomatából, illetve íriszképéből készített úgynevezett biometrikus sablon alapján azonosítani a szurkolókat.

A fideszes

Vas Imre

és

Simon Róbert Balázs

által jegyzett törvénymódosító javaslatot 111 igen szavazattal, 48 nem ellenében fogadta el a parlament. Az alapszabály továbbra is az, hogy beléptető rendszer alkalmazásánál a sportrendezvény-szervező csak névre szóló belépőjegyet és bérletet értékesíthet. Változás azonban, hogy a beléptető rendszert használó szervezőnek a beléptetéskor csak akkor kötelező a jegyek, bérletek vagy klubkártyák adatainak egybevetése az általa vezetett vagy a sportrendészeti nyilvántartással, ha a rendőrség felhívja őt az adatok egyeztetésére. Ilyen felhívás hiányában a szervezőnek csak lehetősége, és nem kötelezettsége az adategyeztetés. Ha a szurkoló személyes adatai nem egyeznek meg a szervező által nyilvántartottakkal, akkor nem lehet őt beengedni a mérkőzésre. Továbbra is része a sporttörvénynek, hogy ha a szervező beléptető rendszert alkalmaz, kötelezővé teheti a személyazonosításra alkalmas, fényképpel ellátott, kedvezményekre jogosító klubkártya kiváltását is. Újdonság ugyanakkor, hogy a szervező - személyazonosításra - jogosult a 14 évesnél idősebb klubkártya-tulajdonosok képmásából, ujjlenyomatából, íriszképéből vagy - a látogató tenyeréből leolvasott - vénalenyomatából generált, vissza nem fejthető alfanumerikus kód (biometrikus sablon) kezelésére. Ha a már nyilvántartott - vagyis a klubkártya vásárlásakor vett - és a belépéskor rögzített biometrikus sablon nem egyezik egymással, a beléptetést meg kell tagadni. Ezt a szisztémát azonban nem kötelező alkalmazni. Vas Imre és Simon Róbert Balázs javaslata indoklásában azt írta: előterjesztésük célja, hogy a szervezők a modern technológia segítségével már a beléptetésnél kiszűrhessék azokat, akik korábbi rendzavarásukkal veszélyeztették a "fair play szellemét a lelátókon". A beléptetés után vagy annak megtagadása esetén a beléptetéskor rögzített személyes adatokat haladéktalanul törölni kell. A belépőjegy, bérlet, valamint klubkártya eladásakor az azokkal belépésre jogosult nevét, anyja nevét, születési helyét, idejét, lakcímét és - ha alkalmazzák - biometrikus sablonját a szervező a jegy, bérlet, illetve klubkártya érvényességének lejártát követő három munkanapig tarthatja nyilván, utána törölnie kell. A törvénymódosítás a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.