Közélet

Hadbíró dandártábornokot részesített megrovásban a Szegedi Törvényszék

Hadbíró dandártábornokot részesített megrovásban a Szegedi Törvényszék

2014. április 17., csütörtök
Hadbíró dandártábornokot részesített megrovásban a Szegedi Törvényszék

Jogellenes fogva tartás bűntettében és visszaélés szigorúan titkos adattal vétségében mondta ki bűnösnek, és megrovásban részesítette a Szegedi Törvényszék katonai tanácsa csütörtökön a korábbi titkosszolgálati vezetők ügyében nyomozási bíróként eljáró Varga Béla nyugalmazott dandártábornokot.

Az ítélet szerint a katonai ügyészség a korábbi titkosszolgálati vezetők ellen indult ügyben 2011. július 4-én kémkedés bűntette és más bűncselekmény miatt többek között

Püski László

előzetes letartóztatását kezdeményezte a Fővárosi Bíróság katonai tanácsánál.

Szabó Attila

katonai ügyész személyesen felhívta a nyomozási bíróként eljáró vádlott figyelmét, hogy a gyanúsított őrizetbe vételének 72 órás időkorlátja délután fél négykor lejár, ezért az előzetes letartoztatásról döntő ülés időpontját délután két órára tűzték ki. A terjedelmes iratanyag miatt csak félórás késéssel elkezdődő ülésen a bíró a gyanúsítottaknak és védőiknek kiosztotta a vádhatóság szigorúan titkos minősítésű indítványát – amely a katonai ügyész feladata lett volna korábban –, és lehetőséget biztosított a dokumentum áttanulmányozására. Az ülés szünetében Püski László kilépett a tárgyalóteremből, kezében az ügyészségi indítvánnyal. Ezt meg is örökítették az ott várakozó fotóriporterek, az ekkor készült felvételeken a szigorúan titkos vízjel tisztán olvasható.

Varga Béla

hadbíró a gyanúsítottat kísérő rendőröket utasította ugyan a csuklóbilincs levételére, a vezetőszár azonban a férfin maradt, az őrizetbe vétel határidejének lejárta után a vádlott nem gondoskodott a terhelt szabadon bocsátásáról, előzetes letartóztatását pedig csak öt óra után rendelte el.

Kónya Tamás

tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kifejtette, a hosszú, kifogástalan katonai múltú vádlottól elvárható lett volna, hogy megakadályozza, illetékteleneknek lehetőségük legyen a szigorúan titkos iratok megismerésére. A jogszabályok alapján a hadbírónak kötelessége lett volna Püski László szabadon bocsátása, a bíróság álláspontja szerint a személyi szabadság korlátozása ugyanis azzal is megvalósult, hogy a gyanúsított az ülés végéig az őt kísérő rendőr felügyelete alatt volt. A tanácsvezető bíró hangsúlyozta, a katonai ügyész közrehatása nélkül – ha a gyanúsítottak és védőik a jogszabályoknak megfelelően megkapják a vádhatóság indítványát - a bűncselekmények nem történtek volna meg. A bíróság többek között erre tekintettel úgy látta, az elkövetett bűncselekmények olyan csekély mértékben veszélyesek a társadalomra, hogy a legenyhébb büntetés kiszabására sincs szükség. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért. Varga Béla – aki az ügyészség koncepciós eljárásának tartja az ügyet, és az utolsó szó jogán is ártatlanságát hangsúlyozta, valamint a vádhatóság szakmai hibáit sorolta – felmentése érdekében fellebbezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.