Közélet

Fidesz: megvédtük a magyar termőföldet

Fidesz: megvédtük a magyar termőföldet

2014. április 30., szerda
Fidesz: megvédtük a magyar termőföldet

Bár május 1-jén, azaz csütörtökön megszűnik a külföldiek tízéves földvásárlási moratóriuma, a jogszabályi változtatások garantálják, hogy ezt követően is csak a helyben lakó magyar gazdálkodók és a családi gazdaságok juthassanak termőföldhöz - mondta Font Sándor, a Fidesz agrárpolitikusa és Erdős Norbert, a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Font Sándor

szerint az új földtörvény és a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása erős, megbízható védelmet nyújt a spekulánsok és a külföldiek ellen, teljesítve a Fidesz-KDNP fő célját, jelesül, hogy az életvitelszerűen mezőgazdasággal foglalkozók kezébe kerüljön a magyar termőföld döntő többsége. A kormánypárti országgyűlési képviselő emlékeztetett: arra nem volt mód, hogy Magyarország ne nyissa meg "az elméleti földvásárlási lehetőséget" az európai uniós állampolgárok előtt, de "többszörös védvonalat építettünk ki", hiszen az EU és az Európai Bíróság is elismeri, hogy a termőföld különleges jószág, így annak megvásárlása feltételekhez köthető. Magyarország élt ezzel a lehetőséggel - folytatta -, és a Fidesz szerint a kétharmados törvénybe beépített feltételek megfelelő biztosítékot jelentenek. Így "a földtörvénnyel teljes mértékben megvédtük a magyar termőföldet" - jelentette ki a fideszes agrárpolitikus, kiemelve: ehhez a Btk. módosítása is hozzájárult, a kódex ugyanis rögzíti, hogy akik illegálisan, a törvény ellenében akarnak termőföldhöz jutni, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók. Az ellenzéki kritikákra reagálva Font Sándor úgy fogalmazott: ha a jogszabály nem lépne hatályba, "ténylegesen bekövetkezett volna a föld szabad lerablása".

Erdős Norbert

a tájékoztatón azt mondta, arra számít, hogy az Európai Unió - "az üzleti lobbi segítségével" - várhatóan a földbizottságokat fogja támadni. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormánypártok felkészültek a földbizottságokkal kapcsolatos változásokra, így azokban vélhetően az önkormányzatok is szerepet kapnak, de erről az Országgyűlésnek kell majd határoznia. Az EP-képviselőjelölt hangsúlyozta: mindenképpen erős magyar érdekvédelmi képviseletre van szükség Brüsszelben, amire a Fidesz-KDNP jelenti a garanciát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.