Közélet

A Fidesz a nemzetbiztonsági bizottság összehívását javasolja

A Fidesz a nemzetbiztonsági bizottság összehívását javasolja

2014. március 14., péntek
A Fidesz a nemzetbiztonsági bizottság összehívását javasolja

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának összehívását kezdeményezi a Fidesz jövő szerdára Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes korábbi nemzetbiztonsági ellenőrzései ügyében - közölte Németh Szilárd, a kormánypárt országgyűlési képviselője, a parlament szakbizottságának alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

A Magyar Nemzet pénteken írt arról, hogy

Simon Gábort

az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal 2008-ban és 2009-ben is C típusú ellenőrzésnek vetette alá, ám a lap információi szerint a volt képviselő, munkaügyi államtitkár az anyagi helyzetéről kitöltött kérdőíven egyszer sem tüntetett fel külföldön vezetett bankszámlát.

Németh Szilárd

ezt úgy értékelte, hogy Simon Gábor "a C típusú vizsgálatában is hazudott". Közölte, hogy a nemzetbiztonsági bizottság ülésén ezért megnéznék az összes dokumentumot az ügyben, meghallgatnák a jelenlegi, szükség esetén pedig a korábbi nemzetbiztonsági vezetést is -

Laborc Sándort

és

Balajti Lászlót

-, valamint a titkosszolgálatokért felelős akkori minisztereket,

Szilvásy Györgyöt, Ficsor Ádámot

és

Juhász Gábort

. Kérdés ugyanis, hogy "vajon Simon Gábor ügyét is intézhették-e elvtársi körben" - fogalmazott. Emlékeztetett, hogy a C típusú vizsgálat saját bevalláson alapul, amelyet a nemzetbiztonsági szolgálatok ellenőriznek és hagynak jóvá, így felmerül a gyanú, hogy falaztak a volt szocialista képviselőnek. A fideszes politikus hozzátette, mára kiderült, hogy Simon Gábornak nemcsak egy osztrák bankban volt negyedmilliárd forintnyi eltitkolt vagyona, hanem egy magyar pénzintézetben is volt mintegy százmilliója, és megemlített emellett két budai ingatlant szintén százmillió forint körüli értékben. Félmilliárd forint tehát eddig az a pénz, amely -

Mesterházy Attila

MSZP-elnök szavai alapján - Simon Gábor "előző életének forrásfelhalmozása" - fogalmazott

Németh Szilárd

. Az adócsalással, magánokirat-hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsított volt szocialista politikust szerdán helyezte előzetes letartóztatásba a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az ügyben már három gyanúsított van, Németh Szilárd azt mondta, úgy tudják, mindhárman előzetes letartóztatásban vannak. Szavai szerint "lassan nincs a Btk.-nak olyan szakasza, amelyet ne sértett volna meg közszereplőként" Simon Gábor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.