Közélet

Oda a termés, ujgur fűszerpaprikából főzünk az idén

Oda a termés, ujgur fűszerpaprikából főzünk az idén

2014. január 20., hétfő
Oda a termés, ujgur fűszerpaprikából főzünk az idén
paprikafesztival_ferencesek03_gs

A tavaly októberi fagy megtizedelte a hazai paprikatermést, egyes gazdák szerint az utóbbi ötven év legrosszabb termését aratták le az év végén. Hiány nem lesz a piacon, Bulgáriából, Kínából importált fűszerőrleménnyel töltik fel a polcokat. Ez persze már nem olyan lesz, mint a hazai klímán nevelkedett növény.

Katasztrofális hírek érkeztek ősszel a hazai fűszerpaprika-termesztőktől. A kedvezőtlen időjárás miatt a termény jelentős hányadát nem tudták betakarítani a földekről, az ország bizonyos pontjain 50 százalékos kiesést mértek. A tavalyi évben az égiek minden lehetséges módon összeesküdtek a fűszernövény ellen: a márciusban szokásos vetés jelentősen eltolódott a

hirtelen jött hózuhatag miatt

, a csapadékszegény,

forró nyár

miatt pedig még az intenzíven öntözött földeken is elszáradt a termés. A később ültetett növényt túl korai életciklusban érte az októberi fagy, amely végképp betett a hazai fűszerpaprikának.

Ötven éve nem volt ilyen rossz a termés

"Szeptemberben, az első szedéskor még nem volt olyan elkeserítő a helyzet, másodszorra azonban már nem kellett kimennünk a földekre: az októberben érkezett fagy mindent elvitt" - panaszolta el a SZEGEDma.hu-nak

Bényi Zoltánné

. A Kisteleken élő őstermelő egy holdnyi földterületen gazdálkodik, pedig a kilencvenes években még háromszor ekkora területen termesztették a fűszernövényt. "Egyre több a külföldről érkezett, olcsó paprika, így a hazai gazdák is kénytelenek lenyomni az árakat. Nagyon nehéz nyereségesnek maradni" - magyarázta. Portékáját a Mars téri és a kisteleki piacon árusítja, egyetlen szerencséjének azt tartja, hogy vevői már megismerték, és visszatérnek hozzá a jó minőségű áruért.

paprikafesztival_sajttaj02_gs

Molnár Albert

, a PaprikaMolnár Kft. tulajdonosa szerint az elmúlt ötven év legszegényebb betakarítása lett az őszi, a tavalyi termés alig fele az azt megelőző évinek. "Magyar paprikából nem lesz elegendő az új termésig, erre volt már példa, de ennyire kritikus helyzetre eddig nem emlékszem. A piacon persze nincsen hiány, hiszen a meglévő magyar mellé ömlik befelé az import" - emelte ki. A PaprikaMolnár Bulgáriából és Szerbiából, elsősorban a magyarlakta vajdasági területekről származó paprika értékesítésével is foglalkozik, országos szinten azonban spanyolországi, ázsiai és harmadik világbeli országok terményeivel töltik fel a hazai polcokat, melyekre idén különösen nagy szükség lesz. Az extrém időjárás a környező országok terményét sem kímélte, főként a Szerbia északi részén fekvő földek sínylették meg az októberi fagyot. Az itt termesztett paprika íze még hasonlatos a hazaiéval, a Föld túloldaláról érkezett fűszernövényt azonban bárki könnyen megkülönböztetheti a kereskedő szerint.

Made in China

"Kína sivatagos, nyugati részén ujgur rokonaink foglalkoznak a paprikatermesztéssel. Az ottani időjárásnak köszönhetően egy évben kétszer is tud termést lehozni a növény, rendkívül sok a napsütés és az átlagos hőösszeg is magas. Az eltérő talajösszetétel és éghajlat teljesen más ízt ad az ottani termésnek, színe sötétvörös, íze pedig kesernyés. A magyar paprika megszokott, kellemesen édes ízét annak köszönhetjük, hogy a bennük lévő természetes cukrok az enyhe ősz miatt nem tudnak olyan gyorsan lebomlani" - magyarázta a kereskedő. Magyarország egyébként az egyik északi határa a paprikatermesztő területnek, Szlovákiában már csak egy kis területen nő a növény, "felettük" pedig már sehol sem foglalkoznak vele. Ennek szellemében akár jelentős exportcikkünk is lehetne Európában, ha nem lennének nálunk sokkalta olcsóbbak is. Márpedig vannak.

szegedi_paprika_1_1

Czerván György

agrárgazdaságért felelős államtitkár korábban

a szegedi ferences kolostorban

arról beszélt: a Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fűszerpaprika-termesztés ismét nyereséges legyen. Molnár Albert szerint a többi ágazathoz hasonló folyamat zajlik le itt is, a hazai termelők egyszerűen nem bírnak versenyezni az olcsó külföldi importtal. "Ha már Kínánál tartottunk, az ottani munkabérek alig haladják meg a napi 1 dollárt, míg nálunk óránként 2-3 dolláros fizetés az átlag. Emellett nálunk a paprikát meg is kell szárítani ősszel, ami szintén komoly kiadást jelent. Egyetlen hátránya a külföldi portékának a szállítás, de ennek összköltsége sem ellensúlyozza az imént felsoroltakat" - számolgatott Molnár Albert. Az itteni klíma a hozam növelését sem teszi lehetővé, amelyik növényt a termőföldön éri a fagy, az ott is marad - hibridek beállításával lehet ellenállóbbá tenni, tartós megoldást azonban nem találtak még rá. "Nem szabad a rendszerváltás előtti időkhöz hasonítani a jelenlegi helyzetet, hisz a Szovjetunió akkor - kis túlzással - a szemetet is felvásárolta tőlünk. Ráadásul az utóbbi évtizedek alatt harmadára-negyedére csökkent a gazdálkodók száma, kihalnak a régi nagy termelők, a fiataloknak pedig nem folytatják. Sajnos az én megítélésem szerint további sorvadásra van ítélve a hazai paprikatermesztés" - fogalmazta meg félelmeit.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.