Közélet

Ágyúhüvely és tűzoltókocsi a dorozsmai piacon + FOTÓK

Ágyúhüvely és tűzoltókocsi a dorozsmai piacon + FOTÓK

2014. január 13., hétfő
Ágyúhüvely és tűzoltókocsi a dorozsmai piacon + FOTÓK
kirakodovasar_mj20

Hifitorony, fehérnemű, katonai éjjellátó berendezés vagy porcelánkutya-sorozat: hasraütészszerűen mondjon egy tárgyat, és szinte biztos, hogy a Dorozsmai Nagybani Piac portékái között megtalálhatja azt. Tettünk egy sétát az év első kirakodóvásárában.

"A kisteleki templom tornyát halálpontosan levinné akár innen is kilőve, pedig nem mai darab, több mint hetven éve gyártották" - mutatott büszkén egy majdnem egy méter hosszú ágyúhüvelyt

Papp József

. A tízkilós katonai relikvia egy falikút és egy hintólámpa szomszédságában lett kipakolva a dorozsmai piac vasárnapi vásárában. Tulajdonosa szenvedélyesen gyűjti a régiségeket, elsősorban festmények és szódásszifonok után kutatva - utóbbiból nagyon ritka, 40-50 ezer forint értékű darabok is a birtokában vannak. Ha nagy lesz a gyűjtemény otthon, leválogat néhányat, melyeken az ilyen bazárok alkalmával ad túl. A dorozsmai mellett a kisteleki, mórahalmi és ruzsai kirakodókra is kiutaztatja portékáját.

400 ezres tűzoltókocsi is gazdára talált

Vasárnap reggeli kint tartózkodásunkkor egy mozsarat és egy kemenceajtót vásároltak meg Papp Józseftől, akinek kínálatában sütemények mérésére készített vendéglátói mérleg, bonyhádi huszárszablya, palatábla és majdnem félszáz éves rádió is szerepel. Eddigi legdrágábban értékesített árucikkei között volt egy nyolcvanezer forintos dohányzóasztal és egy 400 ezerért eladott, lovak vontatta tűzoltókocsi is. "Változó, hogy kinek mi tetszik meg, a nők főként a díszes fűszertartókat, régi vasalókat és kávédarálókat keresik, a férfiak pedig a katonai eszközök, a népviselet vagy az üstök közül válogatnak" - magyarázta a kereskedő. Mikor elcsodálkoztunk, hogy valaki ágyúhüvelyt vesz a házába dísztárgyként, a kereskedő elmesélte: több német vevő is kereste a babák mosdatására kialakított, régi porcelánkádakat, melyeket az új retróőrület hatására vásárolnak, hogy virágot ültessenek bele.

Még üres pénztárcával is élvezet körbesétálni a piac havonta megrendezett kirakodóvásárán, melynek bizonyos részein úgy érezheti magát az ember, mintha egy kötetlen témájú múzeumi tárlatot járna be. Herceg Imre kereskedő szerint ez az egyik oka annak, hogy az internetes kereskedelem korában is helyük maradt az ilyesfajta bazároknak. "Igazából ez egy családi program, ahol mindenki találhat magának valami tetszetőset. A legtöbben nem is konkrét céllal jönnek, csak nézelődni, hátha valamin megakad a szemük. Előre ezt ki sem lehet számítani, hiszen nincs két ugyanolyan vásár, mindig akad egy új portéka, új kereskedő" - magyarázta. A vásárokra Németországból szerzik be az árukat, ahol néha teljes készleteket vásárolnak fel egyben, porcelánbabástul-gépkocsialkatrészestül. Alkudni nemcsak szabad, de egyenesen hagyomány az ilyen helyeken, hiszen pénztárca és ízlés szerint mindenki számára más értéke lehet az itt felfedezett tárgyaknak. "Elsősorban nem is a drága vagy minőségi árut keresik itt, hanem a ritkaságokat, különlegességeket. Kiállhatnék ide egy negyvenezer forintra felcímkézett Munkácsy-festménnyel, valószínűleg elsétálnának mellette, vagy alaposan ráalkudnak" - mesélte Herceg Imre. Férje éremgyűjteményét és régi kitüntetéseit is kihozta a vásárra Vunkóczy Menyhértné. Asztalán emellett régi zsebórák, díszes papírvágók, könyvek is helyet kaptak, mellette egy halomban ruhákat hozott ki a hölgy. Legértékesebb darabjának a 2 decis, kicsi szódásüveget tartja, persze több portékájához is személyes emlék fűzi. "Negyvenéves gyűjtemény ez, amit itt lát. Soktól nem szívesen válunk meg, de a nyugdíj mellé muszáj, hogy legyen egy kis plusz kereset. Főleg ilyenkor télen" - mondta a nyugdíjas.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.