Közélet

MSZP: ma kevesebben dolgoznak, mint a válság kirobbanása előtt

MSZP: ma kevesebben dolgoznak, mint a válság kirobbanása előtt

2013. december 15., vasárnap
MSZP: ma kevesebben dolgoznak, mint a válság kirobbanása előtt

Ma Magyarországon nagyságrendekkel kevesebben dolgoznak, mint a pénzügyi-, gazdasági világválság kirobbanását megelőzően - mondta Gúr Nándor, az MSZP alelnöke, az Országgyűlés foglakoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint a közfoglalkoztatottak bérének egyharmadát elvette a jelenlegi kormány, a minimálbér vásárlóereje pedig 5-6 ezer forinttal kevesebb, mint 2010-ben volt. A tervezett harmadik rezsicsökkentéssel kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta: az MSZP minden olyan lépést támogat, amely pénzt ad az embereknek, ám tiltakoznak az ellen, hogy a tehetősek többet kapjanak, mint azok, akik a legjobban rászorulnak. Elmondta: a kormányválást követően bevezették az egykulcsos személyi jövedelemadót, kivezették az adójóváírást, ami az átlag alatt keresőknél veszteséget jelentett. Emlékeztetett arra, hogy a korábbi 9 helyett már csak három hónapig kapnak ellátást az álláskeresők. A regisztrált munkanélküliek 54-55 százaléka egyetlen fillért sem kap, és mindössze a regisztráltak 10-11 százaléka kap álláskeresési támogatást - mondta. Kifejtette, a közfoglalkoztatottak 2010-ben 60 200 forintot kerestek, most pedig 49 ezer forint felett. A kormány tervei szerint még optimális esetben is csak 1700 forinttal nőne a havi bérük, ami egész évre lebontva, 3-4 hónapnyi közfoglalkoztatotti időtartamot figyelembe véve, alig 600 forintra jön ki - közölte.

Gúr Nándor

hangsúlyozta, hogy a közszféra illetményalapja nem nőtt az elmúlt csaknem 4 év alatt. Mint fogalmazott: ez a kormány az emberek mindennapjait ellehetetlenítve, csak a saját gazdasági és politikai erejét próbálja növelni, tisztességtelen eszközök sokaságával. A szocialisták ezt meg akarják törni, választási győzelmük esetén a következő ciklus végére minden családban lesz legalább egy dolgozó ember, az átlag alatt keresők pedig nem vesztesei, hanem nyertesei leszek az átalakításnak - tette hozzá.

Fidesz: nem igazak Gúr Nándor állításai

A kormánypárt vasárnap közleményben reagált az ellenzéki politikus sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Gúr Nándor arról beszélt, hogy jelenleg Magyarországon nagyságrendekkel kevesebben dolgoznak, mint a pénzügyi-gazdasági világválság kirobbanását megelőzően. Az Országgyűlés foglakoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke szerint a közfoglalkoztatottak bérének egyharmadát elvette a jelenlegi kormány, a minimálbér vásárlóereje pedig 5-6 ezer forinttal kevesebb, mint 2010-ben volt. A Fidesz ezzel szemben leszögezi: a szocialisták kormányzása alatt megduplázódott, jelenleg viszont csökken a munkanélküliség, a foglalkoztatás pedig 21 éves csúcson van. Míg az előző kormányok emelték a rezsit, valamint az adókat, addig jelenleg minden családban csökken a rezsi egyforma arányban és csökkennek az adók is. Úgy fogalmaztak: az alacsony képzettségűeknek "ma nem az életen át tartó segélyen tengődést kínálja a kormány - ahogy azt a szocialisták tették", hanem segíti őket abban, hogy egyről a kettőre jussanak. A közfoglalkoztatás munkát kínál vagy lehetőséget ad számukra, hogy elvégezzék az általános iskolát és szakmát szerezzenek, a közfoglalkoztatási program pedig a 22 ezer forintos segély helyett a szakképzett álláskeresőknek 96 800 forintos, a szakképzetleneknek 75 500 forintos fizetést biztosít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.