Közélet

Tárki: nincs változás a pártok támogatottságában

Tárki: nincs változás a pártok támogatottságában

2013. november 27., szerda
Tárki: nincs változás a pártok támogatottságában

A Tárki novemberi felmérésének eredményei szerint nem történt jelentős elmozdulás a pártok támogatottságában - olvasható a Társadalomkutatási Intézet szerdai közleményében.

A Tárki havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának legfrissebb eredményei alapján a bizonytalanok aránya az októberi 34 százalékról novemberre 29 százalékra csökkent. Az előző havi változást is figyelembe véve szeptember óta már 8 százalékponttal lett kevesebb a bizonytalanok tábora. Ugyan csökkent a bizonytalanok, s ezáltal nőtt a választani tudó szavazók aránya, mindez nem okoz változást a pártok erősorrendjében és szavazótáboruk arányaiban - állapították meg. A novemberi eredmények alapján a teljes népesség és a pártválasztók között is a Fidesz-KDNP és az MSZP támogatottsága is lényegében változatlan maradt. A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében - szeptemberhez és októberhez hasonlóan - 27 százalékon áll, míg az MSZP népszerűsége az októberi 11 százalék után novemberben 12 százalék volt. A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP-nek októberben 49, novemberben 48 százalékos volt a támogatottsága, az MSZP-nek pedig - ahogy július óta minden hónapban - továbbra is 20 százalékos. Mint írták, a további parlamenti pártok támogatottsága terén is a változatlanság a fő jellemző. A Jobbik-szavazók aránya a teljes népesség körében októberben és novemberben egyaránt 7, a pártválasztók között pedig változatlanul 13 százalék volt. Az LMP népszerűsége a teljes népességen belül változatlanul 2 százalék, a pártválasztók körében pedig már július óta folyamatosan 3 százalék. Az Együtt-PM támogatottságát a teljes népességben ugyancsak stabilnak nevezte a Tárki. A pártszövetség népszerűsége az elmúlt egy hónapban 5 százalékon, míg a pártválasztók körében 9 százalékon állt. A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességen belül október után novemberben is 3 százalék volt, míg a pártválasztók között az októberi 5 százalékról, novemberre 6 százalékra emelkedett. A Tárki közleményében arról is írt, hogy a bizonytalan szavazók arányának csökkenése mellett némileg nőtt azok aránya, akik pártpreferenciájukat nem árulják el. Az ő arányuk egy hónap alatt "kis mértékben", 11 százalékról 13 százalékra emelkedett. Jelenleg csaknem minden nyolcadik választópolgár sorolható a rejtőzködők közé - írta a Tárki. A Tárki legfrissebb kutatása november 14. és 20. között a 18 év felettieket életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló ezer ember megkérdezésével készült - olvasható a Tárki közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.