Körömből és örömből főz a "szögedi" pörköltfőző nő



A konyhában az asszony az úr, kivéve ha pörköltről van szó - tartja a hiedelem. A szegedi pörköltboltban kínált ételeket Rózsa Andrea szakácsnő készíti, aki úgy hiszi: a jó pörkölthöz nem férfi kezek, hanem minőségi hozzávalók és lelkesedés szükséges.
Ugyan a konyha nem hagyományosan az erősebbik nem felségterülete, a közhiedelem szerint igazán jó pörköltet csak férfi tud készíteni. Kivétel erősíti a szabályt, amelyet esetünkben a Szegeden nyílt pörköltbolt szakácsnője képvisel:
Rózsa Andrea
szerint az igazán jó pörkölt esszenciáját a megfelelően válogatott, minőségi alapanyagok adják, valamint az, ha szívvel-lélekkel készítjük. "Bárhol kerül szóba, mindenhol egyöntetűen azt mondják: ez férfimunka! 1988 óta dolgozom szakácsként, a pörkölt főzésének módját is évtizedekig finomítottam. Igazából nincs komoly ördöngösség benne, mégsem hiszem, hogy bárki ízletesen el tudja készíteni. Örömét kell, hogy lelje az ember a főzésben - ez ugyanannyit ad az ízhez, mint a hozzávalók" - árulta el portálunknak a szakácsnő. Negyed évszázad hivatásszerű főzése után sem unt rá az ételre, mint mondta, gyakran kerül az asztalára is egy tál paprikás étel. A konyhaművészetekben járatlanok talán meglepődnének, mennyire máshogy készül egy marha, birka, zúza vagy körömpörkölt, birkánál különösen fontos a megfelelően lefaggyúzott hús, míg a vadas elkészítése alapos odafigyelést és több időt vesz igénybe. A nagy érdeklődésre való tekintettel a
is megnyílt a pörköltbolt. Marha-, birka-, zúza-, pacal- és sertéspörkölt mellett októbertől vadas ízekkel, szarvassal is bővült az üzlet kínálata!