Közélet

Több titkosszolgálati ügyben is válaszokat vár a Fidesz

Több titkosszolgálati ügyben is válaszokat vár a Fidesz

2013. szeptember 10., kedd
Több titkosszolgálati ügyben is válaszokat vár a Fidesz

A titkosszolgálatot érintő több ügyben, így például az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt.-vel összefüggésben és a romagyilkosságokkal kapcsolatban is tájékoztatást kér a Fidesz az Alkotmányvédelmi Hivataltól.

Ezt

Kocsis Máté

, a párt kommunikációs igazgatója közölte keddi budapesti sajtótájékoztatóján, a nemzetbiztonsági bizottság ténymegállapító albizottságának - amelynek maga is tagja - délutáni ülése előtt. A fideszes politikus a tájékoztatón a titkosszolgálatokat övező ügyek közül megemlítette az Energol-ügyet, a 2008-as Portik-Laborc-találkozót, a romagyilkosságokkal kapcsolatos titkosszolgálati munka hiányosságait, a kémügyet és az Együtt Egymásért Alapítvány működését, majd mindezekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: ezek az ügyek szövevényesebbek, mint azt sokan gondolnák, ráadásul, ha nem is maradéktalanul, de összefüggésben állhatnak egymással. Ezért a délutáni bizottsági ülésen azt javasolja majd: az Alkotmányvédelmi Hivatal adjon teljes körű tájékoztatást arról, hogy az alvilággal szoros kapcsolatot ápoló Energolon és Együtt Egymásért Alapítványon kívül milyen szervezetek jöhettek még létre a korábbi kormányok titkosszolgálatai működése mellett - közölte. Szeretnék azt is - folytatta Kocsis Máté -, ha az úgynevezett kémügyben - amelyben első fokon elítélték mások mellett

Szilvásy György

volt titokminisztert - a rendelkezésre álló dokumentumokat nyilvánosságra hoznák, továbbá azt, hogy a romagyilkossággal kapcsolatban kapjon tájékoztatást a nemzetbiztonsági bizottság arról: a gyilkosságok előtt, alatt vagy után milyen, ezzel összefüggésben hozott személyi intézkedések történtek az akkori Nemzetbiztonsági Hivatalban. A Fidesz kommunikációs igazgatója elmondta továbbá: kezdeményezik, hogy nevekkel is váljon elérhetővé, kik voltak azok a rendőrségi kapcsolatok, akiken keresztül

Portik Tamás

"biztonságban tudhatta magát". Hogyan történhetett meg például az, hogy a később az Aranykéz utcában felrobbantott

Boros Tamás

rendőrségi kihallgatásáról a felvételt Portik Tamás heteken belül kézhez kapta? Ez önmagában vezethetett-e Boros megöléséhez? - tette fel a kérdéseket Kocsis Máté.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.