Közélet

Gőzerővel készül a szeptemberi becsöngetésre a Szegedi Tankerület

Gőzerővel készül a szeptemberi becsöngetésre a Szegedi Tankerület

2013. augusztus 28., szerda
Gőzerővel készül a szeptemberi becsöngetésre a Szegedi Tankerület

Mindennapos testnevelés, hit- és erkölcstan, egész napos iskola – csak néhány azok közül az újdonságok közül, melyek jellemzik a szeptemberi tanévkezdést. A Szegedi Tankerület igazgatója állítja, felkészülten várják az első becsengetést.

Több mint 1600 kis elsős kezdi meg tanulmányait szeptemberben a Szegedi Tankerületben,

s ahogy már beszámoltunk róla

, négy új osztály is indul. „Ezek az intézmények felkészültek az elsősök fogadására. Ahol szükséges volt, tárgyi eszközöket szereztünk be, és lefolytattuk az egyeztetéseket. Azt gondolom, minden intézményi közösség lelkesen várja a szeptemberi kezdésre a kisdiákokat” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak Plesovszkiné Ujfaluczki Judit. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) Szegedi Tankerületének igazgatója közölte, nem szűnt meg intézmény a tankerületben és jelentősebb átszervezés sem történt. Az új tanév a Pedagógiai Szakszolgálat életében is újdonságot hoz, az intézmény egységes megyei szervezetben végzi szeptembertől a tanulók vizsgálatát és fejlesztését. Szegeden nagy érdeklődés övezi az intézményvezetői pályázatoknak az ügyét is, mellyel kapcsolatban elmondta, két intézmény kivételével ezek sikeresen lezajlottak. Ahol a döntéshozó nem fogadta el a pályázókat, ott ismételt kiírás várható. „A Madách és a Tarjáni iskola tekintetében a szervezeti működési szabályzatnak megfelelően történt a vezetői feladatok meghatározása, amíg nincs kiírva a következő pályázat és nem bonyolítják le azt” – közölte Plesovszkiné. Hangsúlyozta, mind a Madách Imre Angol-Magyar Két Tannyelvű Általános Iskola, mind a Tarjáni Két Tannyelvű Általános Iskola esetében zökkenőmentes lesz a tanévkezdés, hiszen volt, aki átvegye a tagintézmény-vezetők feladatait.

Ingyen tankönyv az elsősöknek és egész napos iskola

A Klik Szegedi Tankerületének igazgatójától megtudtuk, a tankönyvellátás az eddig megszokott módon történik, a szakembergárdára és az intézmények dolgozói a szülői igényeknek megfelelő módon bonyolítják le a tankönyvek átadás-átvételét. A könyvek megérkeztek csomagokba rendezve, ezeknek az átadása a napokban is zajlik az egyes intézményekben. Az átvétel napjáról, idejéről az iskolák tájékoztatják a szülőket. Az első osztályosok számára újdonság, hogy az állam térítésmentesen biztosítja ebben a tanévben a könyveket. „Minden intézményben biztosítottak a feltételek ahhoz, hogy a kis elsősök problémamentes legyen a tanévkezdés” – szögezte le Plesovszkiné. A tankönyvek átlagára 1206 forintra, a tankönyvcsomagoké 12.691 forintra tehető a Magyar Távirati Iroda tájékoztatása szerint. Az alsósok tankönyvcsomagja átlagosan 12.254, míg a felsősöké valamivel magasabb, 13.183 forint. Speciális osztályokban azonban ennél jóval többi is kerülhetnek a tankönyvek. Országosan 1,12 millió tankönyvcsomagot osztanak ki a napokban, ami közel 5000 tankönyvvé nyilvánított kiadványt tartalmaz összességében.

plesovszkineujfaluczkijudit_gs

Újdonság, hogy az általános iskolákban 16 óráig a diákoknak kötelező foglalkozásokat szervezni. „Ez új lehetőségeket nyit meg, a tankerületben megtörténtek az egyeztetések az intézményvezetőkkel, a tantárgyfelosztások elkészültek, s ennek ismeretében mondhatom, hogy széleskörű intézményi programok állnak majd rendelkezésre, továbbra is a pedagógiai programok szellemében” – fogalmazott Plesovszkiné Ujfaluczki Judit. Felmentést kérhetnek a szülők, erre egy belső eljárás rend ad lehetőséget a tankerületi igazgató tájékoztatása szerint, amit a tanév kezdetén az iskolák tájékoztatják a szülőket. A tankerületi vezető bízik abban, hogy olyan gazdag programot kínálnak az iskolák, ami a diákok számára többletélményt jelent. „Remélem, nem kötelemként tekintünk majd erre, hanem egy lehetőségként. A Szegedi Tankerületben megadjuk a szükséges segítséget a fejlesztésekhez, széleskörű szakköri kínálatot biztosítunk, továbbá szabadidős programokat és lehetőségeket” – magyarázta.

Hit- és erkölcstanoktatás, mindennapos tesivel

A szeptemberi becsengetéskor további újdonságokra számíthatnak a nebulók, ezek egyik a mindennapos testnevelés. „E témánál folyamatosan felmerül, hogy nincs elég tornaterem és a tárgyi feltételek is hiányosak. Ennek kiküszöbölésére a Szegedi Tankerület a környező önkormányzatokkal, sportlétesítményekkel, valamint szabadidőparkokkal olyan megállapodásokat igyekezett aláírni a partneri együttműködés jegyében, hogy lehetőség nyílik a diákok számára ezeknek a létesítményeknek az igénybevétele” – tájékoztatott Plesovszkiné, aki szerint a mindennapos testnevelés bevezetése – akárcsak a 16 óráig történő iskolában tartózkodás – a gyerekek fejlődését, gyarapodását fogja szolgálni. Ezer gyermek fog hittant tanulni szeptembertől a Szegedi Tankerületben.

Ahogy megírtuk

, a leendő elsősök szüleinek 40%-a a hit- és erkölcstan oktatását választotta gyermeke számára, míg az ötödikesek esetében 25%-os ez az arány. A többi elsős és ötödikes erkölcstant fog tanulni. „Felmértük az iskolákban az erkölcstan oktatásának személyi feltételeit, és a Csongrád Megyei Pedagógiai Intézet munkatársainak segítségével együttműködve a Szolnoki Pedagógiai Intézettel képzést szervezünk a tanáraink számára, vagyis belső képzéssel bonyolítjuk le a tanárok erkölcstanoktatásának előkészítését” – tájékoztatott tankerületi vezető. E tárgyat közel kétszáz pedagógus oktatja majd az új tanévben a gyerekeknek.

Szakképző intézmények kerültek a Kliktől minisztériumi fenntartásba

A Vidékfejlesztési Minisztérium országos szinten 45 nevelési-oktatási intézmény fenntartói jogát veszi át részben vagy egészben, köztük több a Szegedi Tankerületben működik. Plesovszkiné leszögezte, ezek az iskolák változatlan keretek között működnek tovább, a változás csak annyi, hogy nem a Klik lesz a fenntartó. Szeged tekintetében az agrártárcához került a Fodor József Élelmiszeripari Szakközépiskola és a Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola. A tankerület területén a Bedő Albert ásotthalmi és pusztamérgesi tagintézményét együtt, a makói Galamb József Szakképző Iskola, továbbá a csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumot érinti a fenntartóváltás. A nemzeti köznevelési törvény alapján az érettségi bizonyítvány kiadásához ötvenórás közösségi szolgálatot kell végezniük a diákoknak. Ez azokat érinti, akik 2016-ban vagy utána érettségiznek. Ezzel kapcsolatban a tankerületi vezető portálunknak elmondta, erre is felkészültek, s eddig közel 80 szervezet jelezte, hogy tud és szeretne is diákokat fogadni. Ezek között van a nyugdíjas szövetség, különböző karitatív szervezetek, állat- és természetvédelemmel foglalkozók, továbbá a katasztrófavédelem is. Arról, hogy a diákok milyen helyen tölthetik le a közösségi szolgálatot, az iskolák adnak majd részletes felvilágosítást. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a diákok és a szüleik számára egy kiadványt is készített, az EMMInens névre keresztelt

tanévkezdő kisokosban

a tanévkezdés során felmerülő esetleges kérdésekre adnak választ. További információkat a

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

, illetve az iskolák honlapján találhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.