Tizenöt méteres mórahalmi rétes a koraszülöttekért + FOTÓK, VIDEÓ



A Nemzet Kenyerének mintájára idén először Mórahalmon sütötték meg a magyarok 15 méteres rétesét, melynek bevételeit jótékony célra fordítottak a szervezők. Emellett hatvanféle töltelékkel ízesített péksüteményt is kóstolhattunk a IV. Dél-alföldi Rétesfesztiválon.
Túrós, mákos, almás-fahéjas rétest szinte biztosan kóstoltunk már mindannyian, de mi a helyzet a hurkával, rózsával vagy a pacallal töltött süteménnyel? A IV. Dél-alföldi Rétesfesztivál pénteken nyitotta meg kapuit a Mórahalmon rendezett X. Homokháti Sokadalom egyik kísérőprogramjaként, ahol idén hatvanféle töltelékkel kóstolhattuk meg a vidék jellegzetes pékáruját. Az ínyencek számára igazi különlegességeket is felszolgáltak a mórahalmi fürdő szomszédságában nyílt Rétes utcába kitelepültek, és bár hallomásra egy kissé furcsa lehet a rétes és a pacal kombinációja, a végeredmény igen finom lett. Legtöbben persze a hagyományos ízeket keresték, nagy sikere volt a túrós és almás rétesnek is. http://www.youtube.com/watch?v=gPzsFxML1js&feature=youtu.be Versenyt is hirdettek a legkiválóbb rétesek között, melyet három kategóriában zsűriztek: Az almás rétesek között a zsombói Marika csapat vitte a prímet, második a Bástya Nyugdíjas Klub (Mórahalom), harmadik a Szentesi Szelíd Motorosok csapata lett. A különleges sós kategóriában ismét a Marika csapat bizonyult a legerősebbnek, másodikok a keszthelyi Sajtkukac csapata lett, harmadik helyezést pedig a Bástya Nyugdíjas Klub érte el. A különleges édes kategóriát a Délmagyarország csapata nyerte a túrós-málnás rétessel, másodikok a Szentesi Szelíd Motorosok, harmadikok pedig a Bástya Nyugdíjas Klub rétessütői lettek.

Idén először, az augusztus 20-án sütött Nemzet Kenyerének mintájára megsütötték a Magyarok Rétesét is. "A magyar területekről - Felvidékről, Erdélyből, a Vajdaságból, illetve az országon belül Dunántúlról és Észak-Magyarországról is - kaptunk különböző tájegységekben készült liszteket. Ennek keverékéből készült el a Magyarok Rétese" - árulta el portálunknak
Antolik András
réteskészítő mester. A sátor méretéből adódóan nem gondolkodhatnak egyelőre Guinness-rekordon a készítők, de a tizenöt méter hosszú sütemény így is rendkívül impozáns lett. Töltelékét a tájegységeknek megfelelően, változatosan késíztették el: Erdélyt például a krumpli, Dél-Alföldet a barack képviselte a különlegességben. A rétes jótékony célokat is szolgált, hiszen az abból vásárlók a szegedi koraszülöttmentők működését is támogatták.