Közélet

A buddhisták szent növényét, a lótuszt ünnepli a füvészkert + JÁTÉK

A buddhisták szent növényét, a lótuszt ünnepli a füvészkert + JÁTÉK

2013. július 23., kedd
A buddhisták szent növényét, a lótuszt ünnepli a füvészkert + JÁTÉK
lotusz_napok14_gs

A hónap eleje óta virágzik az indiai lótusz az SZTE Füvészkertjében, július 27-én és 28-án ismét nagyszabású fesztivállal, távol-keleti hangulattal várják a látogatókat. Az idei Lótusznapok középpontjában a gasztronómia áll. Játsszon velünk, nyerjen páros belépőt!

Közép-Európa legnagyobb indiai lótusz állománya csodálható meg évről-évre az SZTE Füvészkertben, közel nyolcvan esztendeje. A növény az ősi keleti vallásokban a megtisztulás és az újjászületés jelképe, s a szegedi botanikus kert büszkeségét július utolsó hétvégéjén különleges programsorozat keretében mutatja meg. „Július elején kezdődött az indiai lótusz virágzása, s hosszú évek tapasztalatai szerint a hét végére várható a csúcsvirágzás, de egészen augusztus végéig megcsodálható” – tájékoztatott

Németh Anikó

, a füvészkert igazgatóhelyettese. Az idei Lótusznapokon a gasztronómiára helyezik a hangsúlyt a szervezők, főzőbemutatók és ételkóstolók is várják a látogatókat, akik megismerhetik a távol-keleti konyha jellegzetes ízvilágát.

Németh Anikótól

megtudtuk, nem csak vegetáriánus étkeket kínálnak, a cél, hogy átfogó képet kapjanak az érdeklődők a keleti konyhától. „Újdonság, hogy lótuszmagból készült ételek is lesznek és teaszertartást is tartunk” – tette hozzá. Az indai lótusz minden része ehető, a leveleiből például salátát készítenek, magját pedig őrölve vagy épp pattogatva fogyasztják.

lotusz_napok19_gs

Indiába egy élménybeszámoló és fotókiállítás keretében kalauzolják el a látogatókat, lesz továbbá hangmasszázs, meditációs gong utazásra is invitálják az érdeklődőket, továbbá jóga, bhadzsan és keleti harcművészeti bemutató is várja a füvészkert látogatóit. A gyermek indiai ékszereket készíthetnek, ázsiai meséket ismerhetnek meg, sőt selyemképet is lehet festeni. Szombaton 10 és 17 óra között kezdődnek az előadások és bemutatók, míg vasárnap már 9.30-tól várják mindazokat, akik szeretnének belépni a mesés kelet birodalmába.

Ahogy megírtuk,

a rendezvény médiatámogatójaként portálunk is élőben jelentkezik a helyszínről július 28-án, vasárnap. A programok tudósítása mellett a növényvilág különlegességeiről is sok érdekességgel szolgálhatunk majd! A szegedi Füvészkertbe látogatók számtalan program és bemutató között találkozhatnak a Somogyi-könyvtár A Himalája magyar remetéje: Kőrösi Csoma Sándor és Tibet című kamarakiállításával is. A kamaratárlat célja, hogy (a teljesség igénye nélkül) felhívja a figyelmet néhány, a Somogyi-könyvtárban őrzött, témához kapcsolódó kötetre. A Lótusznapok részletes programját

ITT

olvashatja.

Nyerjen páros belépőt!

JÁTÉK!

Három darab páros belépőt sorsolunk ki a Lótusznapok vasárnapi programjára azok között, akik helyesen válaszolnak alábbi kérdésünkre (segítséget az

alábbi cikkünkben

találhat)!

- Honnan telepítették át a lótuszvirágokat a szegedi füvészkertbe?

A.) A földeáki kastély kertjéből B.) Egy indiai faluból c.) A Hévízi-tóból A megfejtéseket a

jatek@szegedma.hu

e-mail címre várjuk a játékos nevének és elérhetőségeinek megadásával legkésőbb július 25-én (csütörtök) este nyolc óráig. Szerencsés játékosainkat e-mailben értesítjük nyereményükről péntek délelőtt!

A játékosok jelen pályázatban való részvétellel automatikusan elfogadják a SZEGEDma.hu

Nyereményjáték szabályzatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.