Közélet

A tanári hivatás fontosságát hangsúlyozták a szegedi pedagógusnapon + FOTÓK

A tanári hivatás fontosságát hangsúlyozták a szegedi pedagógusnapon + FOTÓK

2013. június 7., péntek
A tanári hivatás fontosságát hangsúlyozták a szegedi pedagógusnapon + FOTÓK
13

Első alkalom, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ pedagógus napi ünnepséget szervezett a megyeházán, és elismeréseket adott át az oktatás és nevelés terén elért kimagasló eredményekért intézményvezetőknek, pedagógusoknak.

A szép számban megjelent tanárokat, oktatókat, a tanügyben dolgozókat

B. Nagy László

kormánymegbízott köszöntötte. Sokszor halljuk mostanában, hogy államosítás történt, ami azért helytelen szóhasználat, mert a közoktatás állami feladat volt eddig is, és az is maradt, hangsúlyozta B. Nagy. Az elmúlt 20 évben az alkalmazott gyógymódokról szólva a kormánymegbízott megállapította, csak tüneti kezelések voltak, nőtt a szakadék a jóléti társadalomról szóló elképzeléseink, és a valóság között. Nem sikerült meggyógyítani a Magyarország nevű beteget, annak egy lehetősége volt a talpra állásra: ha más, önálló utat választ. A társadalom működésének természete olyan, hogy csak azt tudjuk elosztani, amiért megdolgozunk, amit megtermelünk. Így van ez az anyagi és a szellemi javakkal egyaránt, szögezte le a szónok.

A gazdasági növekedés a tudástól függ

Ma már kimondhatjuk, hogy a legégetőbb dolog, a gazdasági mélyrepülés megállítása megtörtént. Most az ország morális megújításának kell következnie. Kiművelt emberfőkre, értékalapú gondolkodásra van szükségünk az élet minden területén. El kell jutnia oda a magyar társadalomnak, hogy tisztelettel és megbecsüléssel gondoljon a pedagógusokra, szögezte le B. Nagy. A tudás tisztelete és a jövőnk iránt érzett felelősség az oktatásra, a pedagógusokra irányítja a figyelmet.

Ezt szolgálják azok a kormányzati döntések, amelyek az utóbbi másfél-két évben születtek. A kormánymegbízott meggyőződése, hogy ezek a döntések a gyerekek, a szülők és a pedagógusok érdekében születtek. Fontos volt megteremteni annak a lehetőségét, hogy az állami oktatás mindenütt, a legkisebb faluban és a nagyvárosban is ugyanazt a minőséget jelentse. Ezzel együtt jár a pedagógushivatáshoz kapcsolódó kötelezettségek és jogok egyértelmű megfogalmazása. Köztük természetesen az értelmiségi léthez szükséges anyagiakhoz, a kiszámítható munkaidőhöz és szabadsághoz való jogoké is. Az életpályamodell bevezetése és a vele járó anyagi felemelkedés immár a küszöbön van, fogalmazott a szónok. Az is biztató jel, hogy a Klebelsberg tanulmányi ösztöndíj meghirdetése után jelentősen megnőtt a tanári pályákra jelentkezők száma. Ahogyan a válság kialakulását a gazdasági és morális problémák együtt okozták, ugyanúgy a felemelkedésben is szorosan kötődnek egymáshoz: akkor lehet a gazdasági növekedés tartós és fenntartható, ha a tudás értékké válik, ha a műveltség, a jó modor, a szakmai felkészültség elvárás lesz, az intelligencia mindennapjaink részévé válik, hangsúlyozta a kormánymegbízott. Ha az oktatás minden szinten szolgálja, segíti ezt a változás. „Olyan lesz a jövőnk, amilyen a ma iskolája. Ahogy ma tanítunk, olyan lesz a holnap.” - mondta Nobel–díjas tudósunkat, Szent-Györgyi Albertet idézve a kormánymegbízott. B. Nagy gratulált valamennyi elismerésben részesülő pedagógusnak, s mindenkinek azt kívánta, minden nap találjanak magukban annyi erőt és kitartást, hogy munkájukat magas színvonalon tudják gyermekeink érdekében elvégezni.

Külön-külön csak szavak vagyunk, együtt azonban költemény

Pedagógusnak lenni küldetés és egy életre szóló hivatás, hangsúlyozta ünnepi beszédében Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a megyei tankerület vezetője. Az iskola nem csupán az a hely, ahova a gyerekek tanulni járnak, iskola az egész életünk, figyelmeztetett az igazgató, ahol mindannyian pedagógusok és diákok vagyunk egyszerre. A pedagógusok nap mint nap arra vállalkoznak, hogy tudásuk legjavát nyújtva oktassák, felelősséggel neveljék fiataljainkat. Áldozatos munkájuk egyedülálló, hatalmas felelősséggel és erőfeszítéssel jár, melyet előbb-utóbb siker koronáz. A szegedi tankerület 43 intézménye nehéz, munkával teljes tanévzárás előtt áll, hangsúlyozta Plesovszkiné. A tankerület közel 3500 dolgozója és 30 ezer diákja számos versenyen kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Az országos tanulmányi versenyeken a szegedi diákok a pedagógusoknak köszönhetően 308-szor jutottak be a legjobb 10 közé. Ezek a kiemelkedő teljesítmények a művészet és a sport területén is megmutatkoznak, ahol 73-an, illetve 355-en értek el előkelő helyezést. Külön-külön csak szavak vagyunk, együtt azonban költemény. Egy nagy közösség a pedagógus társadalom, egy közös ég. Az ünnep alkalmából az igazgatónő megköszönte a pedagógusok áldozatos munkáját, helytállásukat, jó egészséget, erőt és örömteli sikereket kívánt hivatásukhoz és magánéletükhöz egyaránt. Nem az a feladatunk, hogy a felnövekvő generációnak meggyőződéseket közvetítsünk, folytatta az intézményvezető. A pedagógusoknak azon kell fáradozniuk, hogy a diák a saját ítélő erejét, felfogóképességét használja, tanuljon meg a saját szemével nézni a világra. „Képességeket ébresszünk a diákokban, ezeket fejlesszük, ne pedig meggyőződéseket közvetítsünk” – szólt Plesovszkiné jó tanácsa az egybegyűltekhez. A pedagógusnak mindig van egy raktára, ahonnan töltekezhet: a tanítványaiból, azok megbecsüléséből, és szeretetéből. Az ünnepségen 6 pedagógus, intézményvezető kiemelkedő munkáját Plesovszkiné Ujfaluczki Judit és B. Nagy László elismerésben részesítette. A Fekete István Általános Iskola igazgatója Szil Elemérné, a Madách Imre Magyar-Angol Általános Iskola igazgatója Ezumahné Németh Györgyi, a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola főigazgatója Nagyné Bánfi Judit, a Tarjáni Magyar-Német Kétnyelvű Általános Iskola vezetője Szalai József, a Király-König Péter Zeneiskola igazgatója, Szélpál Szilveszter, a Sólyom utcai Óvoda és Általános Iskola igazgatónője Godár Mária kapott kitüntetést. Sindely Pál nyugdíjas pedagógus pedig Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter elismerő oklevelét vehette át a kormánymegbízottól. A meghitt ünnepséget Szeged általános és középiskoláiból származó tehetséges diákok műsorszámai tették emlékezetessé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.