Közélet

Közel nyolcvannal több elsős lesz a szegedi tankerületben

Közel nyolcvannal több elsős lesz a szegedi tankerületben

2013. április 16., kedd
Közel nyolcvannal több elsős lesz a szegedi tankerületben
tornacsarnok szegeden

Április 8-9-én megtörténtek az általános iskolai beiratkozások, a szegedi tankerületben nincsenek létszámproblémák a körzetekben. Közel nyolcvannal több elsősnek csengetnek be szeptemberben, mint az idei tanévben.

A Szegedi Tankerülethez összesen 23 olyan alapfokú nevelést-oktatást végző intézmény tartozik, ahol a 2013/2014. tanévben első osztályok indulnak. A 23 intézményből egy iskola kizárólag gyógypedagógiai feladatokat lát el, beiskolázása a még folyamatban lévő szakértői vizsgálatok eredményétől függ – tájékoztatta portálunkat

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit

, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) Szegedi Tankerületének igazgatója.

Majdnem 1600-an kezdik az új tanévet

A Nemzeti köznevelésről szóló törvény főszabály szerint hatéves kortól írja elő a tankötelezettséget, tehát mindazoknak, akik 2013. augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket, azaz 2007. szeptember 1-je előtt születtek, iskolába kell menniük. Egy évvel halasztott iskolakezdés az óvodavezető, további halasztás pedig szakértői bizottság döntése alapján lehetséges. A tényleges iskolakezdésnél azonban nem az életkor, hanem az iskolaérettség a meghatározó. (MTI-SZEGEDma.hu)

22 intézménybe – a 2013. április 8-9-én lebonyolított beiratkozások alkalmával – összesen 1598 gyermek iratkozott be. A jelenlegi tanévben a 22 intézmény 58 első osztályában – az októberi statisztikai adatok alapján – összesen 1519 gyermek részesül általános iskolai nevelésben-oktatásban. „Az előzetes prognózis alapján már tervezhető volt az elsős osztályszám növelésének szükségessége, mely összességében Szegeden három, míg Sándorfalván egy plusz osztály indítását jelenti. Az előkészítő munka ezen adatok figyelembevételével indult meg, melynek eredményeként a Szegedi Tankerületben az intézmények a körzetes feladataikat maradéktalanul el tudják látni. Egyetlen intézményben sem volt magasabb a jelentkező körzetes gyermekek száma, mint a férőhelyek száma” – összegzett a tankerület vezetője.

Kisebb-nagyobb túljelentkezések

Az egy osztályra megállapított maximális létszám egyébként 27 tanuló. Ha a szülő nem a lakóhely szerint kijelölt körzeti iskolába szeretné íratni gyermekét, élhet a szabad iskolaválasztás jogával, ekkor regisztrálják a kisdiákot a választott intézményben, ténylegesen felvenni viszont sorrendben csak a körzetileg odatartozók után fogják, ha beleférnek a keretbe. Plesovszkiné Ujfaluczki Judit arról is tájékoztatott, kisebb-nagyobb túljelentkezést a nem körzetes felvételi igények okoztak, melyek teljesítését – a szabad iskolaválasztás jogának minél szélesebb körben történő érvényesülése érdekében – a tankerület a lehető legnagyobb mértékben szintén biztosítani szeretné. Ez a tendencia az intézmények mintegy felében volt tapasztalható. „Tankerületi szinten a túljelentkezés problémájának kezelése legnagyobb mértékben a szegedi Dózsa György Általános Iskolát (jelentkezők száma 73 fő, ebből körzetes 15 fő) és a Tisza-parti Általános Iskolát (jelentkezők száma 66 fő, ebből körzetes 54 fő) érinti, melynek oka elsősorban az, hogy az intézményekben a tantermi adottságok és tárgyi feltétele hiánya miatt csak 2 első osztály indítása lehetséges. A létszámokkal kapcsolatos egyeztetési eljárás, továbbá – a legszükségesebb esetekben – a maximális létszámhatár túllépésének engedélyezésére irányuló jogszabály módosítása jelenleg folyamatban van. Biztos vagyok abban, hogy minden esetben megnyugtató megoldás születik” – közölte a tankerület vezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.