Közélet

Gyógyítás hangokkal - a tápai Halina hangfürdője + FOTÓK, VIDEÓ

Gyógyítás hangokkal - a tápai Halina hangfürdője + FOTÓK, VIDEÓ

2013. április 6., szombat
Gyógyítás hangokkal - a tápai Halina hangfürdője + FOTÓK, VIDEÓ

Az ősi keleti kultúrákban már sok ezer évvel ezelőtt gyógyítottak hangokkal. A régi korok emberei tudták jól, hogy a gyógyulás nem mentes transzcendens hatásoktól. A keleti kultúrák a gyógyítás, illetve gyógyulás középpontjába mindig az embert állították, a maga kiismerhetetlen létezésében. Erről is szól a tápai Bergerné Wilk Halina által művelt hangfürdő.

Az agilis hölgy a hang és az ősi gyógymódok mestere több mint 36 évvel ezelőtt érkezett Lengyelországból Magyarországra, Tápéra. Tanári végzettséggel rendelkezik, de mivel nem ismerte a magyar nyelvet, kényszerből több szakmában is kipróbálta magát, majd leragadt a természetgyógyászat területén. Meggyőződése, hogy valakinek meg kell őriznie az ősi, természetes gyógymódokat, az elődök tudását, szellemi örökségét.

A hangokat egész testünk érzékeli

Eleinte köpölyözéssel kezdett foglalkozni, majd érdeklődése idővel az energia felé fordult. Egy olyan tibeti vonalat választott, amely teljes mértékben áttörést hozott az életében. Találkozott egy lengyel gongmesterrel, s elbűvölte, hogyan lehet vibrációval, hanggal állapotjavító eredményt elérni. Meg is hívta Magyarországra, s azóta sem szabadult a vonzásából. „Olyan elképesztő vibrációkat hoznak létre ezek az ősi tibeti, indiai, nepáli hangszerek, amelyek megmozgatják egész testünket, lényünket” – vallja Halina. A hangok a fülön keresztül hatnak, de a vibrációkat egész testünk érzékeli, a szellemünket, gondolkodásmódunkat is befolyásolja. Egy-egy hangfürdő után –, amelyet lengyel mesterével kezdett el csinálni Magyarországon elsőként – az ember sokkal tisztábbnak érzi magát. Az ősi hangszerek, a gongok, a tibeti tálak, a dobok és az énekhang képesek hatni különleges rezgésükkel az emberi testre, szellemre és lélekre. Van, aki egy nagyot pihen a hangok birodalmában, van, aki a képzelet erejével beutazhatja akár az univerzumot is. A különleges utazás pihentetően hat testünkre, segít kikapcsolni az állandó forgásban lévő gondolatokat, és lehetőséget ad a lélek kibontakozására. Egyfajta zenei utazás ez, amelyen a vendégek, ha megtehetik, fekve hallgatják egy órán keresztül a gyógyító hangokat. A mai kor emberét a legkülönfélébb információkkal bombázzák, eszméletlenül sok területhez kell értenünk, fel kell, hogy találjuk magunkat ebben a zajos kavalkádban. Ha beleragadunk valamibe, nagyon nehezen tudunk kikecmeregni. Lehet ez egy csalódás, törés, hirtelen változás, pénznélküliség, bármi. Ezek a hangok ilyenkor is segíteni tudnak. http://www.youtube.com/watch?v=XHAin3znM-E&feature=youtu.be

Vannak, akik mérik is

Jótékony hatásukra Halinának nincsenek mérőeszközei, de vannak barátai Wroclawból, akik tudományosan kutatják ezt a jelenséget, az információkat pedig vele is megosztják. Ezek birtokában könnyű megérteni, miért tudtak egykoron a sámánok is olyan kiváló hatást elérni közösségükben. A találkozások után Halina az érdeklődőket is ki szokta faggatni, tőlük is nagyon sok hasznos visszajelzést kap. A gongmester 2 együttessel is dolgozik, rendszeresen fellépnek különböző rendezvényeken itthon és külföldön, a Ma Gong nevűvel hatodik éve tart az együttműködés. A „megfertőződött” ínyenceknek Halina ajánlja a pudzsa nevű gongszertartásokat, amelyeket kétszer-háromszor rendeznek évente. Legutóbb nagypénteken tartottak ilyet, elkezdték este, és reggelig tartott. Ilyenkor 9–10 órára be lehet feküdni a gong alá. „Egy-egy ilyen szeánsz után, amikor az ember felkel, szinte keresi a csontjait, ugyanis teljesen átrendeződik, megújul a teste és a lelke, fantasztikus érzés” – állítja a gongmester. Akik tudományosan vizsgálják a hangterápiát, állítják, ilyenkor jobban koordinálódik a jobb meg a bal agyfélteke, a hullámok szinte sejtszinten hatnak. Ebből kifolyólag növekszik kreativitásunk és teljesítményünk. „Magamon tapasztalom, amióta foglalkozom hangterápiával, zeneszerző lettem, legalább 6–7 dolgot meg tudok csinálni egyszerre, ami a nagy átlag számára nem jellemző, szinte megfiatalodtam” – állítja Halina. A kor embere a pénzkeresésre állt rá, ezért a gongmester azt javasolja, mindenki próbáljon valamilyen hobbit kitalálni magának, amiben ki tudja élni vágyait. Így sokkal teljesebbé válik a világ, nem leszünk egyoldalúak, könnyebb lesz felfedezni a rejtett dolgokat, és megtanuljuk meglátni a másikban is a szépet.

A nagy utazás

A gongmester a zenei anyaghoz a szövegeket sokszor kiváló költőktől kölcsönzi – természetesen az engedélyükkel. „Nagyon szeretem Simai Mihály verseit, néhány alkotását megzenésítettem, Zalaegerszegen pedig él egy fiatal orvosnő, Götli Kinga, akinek a verseit szintén nagyon szívesen éneklem” –– meséli Halina. Általában a szöveg hatására szokott megszületni a zene. A hangok mindenki számára egy nagy utazást jelentenek. Hatásukra az ember elhagyja a logikus gondolkodást, valaki a tengerpartra képzeli magát, van, aki Tibetben vagy Indiában jár. A gong a szférák zenéjét varázsolja elő. Fontos, hogy ne mindent a logika útján érjük el a világban, mert így minden sokkal színesebbé, érdekesebbé válik. Nem csak fiatalok járnak ezekre a szeánszokra, idősebbek is előfordulnak. Az egyik néni azzal örvendeztette meg Halinát, hogy a hangfürdő után elmúlt a csípőfájása. Ha már szóba került a hangok gyógyhatása, szemügyre vettük az egzotikus hangszereket is. Íme közülük néhány ízelítőül. Itt van a ting-sha, a nepáli lélekcsengő, amellyel a teret is tudjuk tisztítani. „Ha egy kisbabánál becsengetem, akár a náthája is megszűnik” – állítja Halina. A shanti aprólékos kézi megmunkálással készült autentikus hangszer. Az ezüsttel forrasztott hangolt hangrudaknak és az üveg nyelvnek köszönhetően szép, lírai, árnyalatokban gazdag alaphangokat és magasabb felső harmonikus hangokat, valamint harmonikus dallamsorozatokat szólaltathatunk meg. A használat módja nagyon egyszerű: a hangszert a függesztéken lelógatva finoman mozgatjuk.

Óceán a dobban

A shruti box nevű indiai hangszer, minden egyes darabot kézzel készítenek. A nagy hangerejű, ám kisebb méretű shruti boxon csak egész hangok szólaltathatók meg. A megfelelő szelepek kinyitásával és elzárásával sok hangkombinációt elő lehet állítani. A hangszer teste teak fából készült, felülete magas fényű festékkel fedett. A fújtatóhoz használt anyagok kézi festés által nyerik el eleven, életteli színüket, növényi eredetű színezőanyagok alkalmazásával. A keretes dobok kategóriájába tartozó óceán dob kávájának alsó és felső részét kecskebőrrel vonják be. A bőrös felületek közé gömbölyű növényi magvakat vagy műanyag sörétet töltenek, melyek surrogó, a tenger zúgásához hasonló hangot adnak. A hangszert úgy lehet megszólaltatni, hogy két kézzel a kávát tartva enyhén ide-oda billegetjük. Eközben a gördülő szemcsék részben egymáshoz, részben az alsó dob bőrhöz súrlódva a tenger morajlásának hangját idézik. Kis gyakorlással egészen természetes hatásokat lehet elérni. A kalimba Sansa, Mbira néven is ismert, afrikai eredetű hangszer. Akár kézben tartva, akár asztalra helyezve ujjal pengethető. Testre helyezve, a test nemcsak átveszi a hangszer rezonanciáját, de fel is felerősíti azt. Varázslatos hangja kifejezetten megnyugtató, az időtlenség érzetét árasztó. Használata hangszertudást nem igényel – a pengetőket egyszerűen sorban, egymás után, körkörösen is pengethetjük. Meditációhoz, hangfürdőkhöz, zeneterápiához egyaránt kiváló.

Hangterápia a Tiszán

A zengő tálaknak nyugtató, harmonizáló hatást, az egészség megőrzését és gyógyító erőt tulajdonítanak. A hangtálak – a gong és számos más hangszer mellett – fontos eszközei és kiegészítői az egészség megőrzését szolgáló alternatív eljárásoknak, a gyógyulási folyamatok serkentésének. Emlékeztetnek bennünket belső egységünkre és teljességünkre, a test, szellem és lélek egészséges összhangjára. A hangtálak csodálatos hangja oldja a stresszt, megnyugtatja az idegeket, ellazítja a feszült izmokat, csillapítja a fájdalmakat. Jó tapasztalatok vannak a félelmek és szorongások sikeres oldására is. Minden erőfeszítés nélkül gyorsan relaxált állapotba kerülhetünk a hangjuk által. A tökéletes ellazulás gyakran olyan gyógyhatással jár, hogy a további gyógykezelést is kiváltja. Jó szolgálatot tesz meditációhoz való előkészülethez, sőt a meditáció kísérő hangjaként is alkalmazhatjuk a hangtálak hangjait, rezgéseit. A hangmasszázs, hangterápia, hangtálterápia, hangmasszázs-terápia, hangfürdő, sejtmasszázs összes módszere a jó egészséget, közérzetet szolgálja. A gongmester a tervekről is beszélt. Régi álmát szeretné megvalósítani május 31-én, és a Tiszán zenélni a tápai falunapon. A kollégákkal a kompról adna koncertet a parton összegyűlt közönségnek, a zenei eseményt pedig pazar, látványos fényeffektusok kísérnék. Halináék EU-s pályázatot is nyertek, ami arról szólt, hogyan lehet az improvizációt mint lehetőséget felhasználni a zenei oktatásban. A hölgy azt tapasztalja, egyre több vállalatvezető is felkeresi őket, s eljönnek egy órás szeánszra. „Inkább, minthogy nyugtatót szedjenek” –– kommentálja az érdeklődést a hang és az ősi gyógymódok mestere.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.