Közélet

Fidesz: a postatörvény védi a hazai fogyasztókat és a Magyar Postát

Fidesz: a postatörvény védi a hazai fogyasztókat és a Magyar Postát

2012. október 30., kedd
Fidesz: a postatörvény védi a hazai fogyasztókat és a Magyar Postát

A Fidesz szerint az Országgyűlés hétfőn egy olyan törvényt fogadott el a postai szolgáltatásokról, amely védi a hazai fogyasztókat és a Magyar Postát. A kormánypárt ugyanakkor nyitott a szabályozás későbbi módosítására.

Nyitrai Zsolt

képviselő az erről szóló közleményét kedden juttatta el az MTI-hez. Eszerint a Fidesz által stratégiai fontosságúnak tartott Magyar Posta meghatározó szerepét a piacnyitás után is meg kell tartani, ennek érdekében a képviselőik számos módosító javaslatot nyújtottak be az előterjesztéshez. "Fontosnak tartjuk, hogy a fogyasztók védelme érdekében az új piacra lépő társaságok esetében szigorú feltételeknek kelljen megfelelni, és ezek fennállását az arra illetékes hatóságok folyamatosan vizsgálhassák" - olvasható a közleményben. A frakció álláspontja szerint az egyik legnagyobb hazai foglalkoztató, a Magyar Posta stratégiai pozícióját további közszolgáltatásokkal kell majd erősíteni. Az elfogadott jogszabálynak a frakció közlése szerint rugalmasnak kell lennie, ezért a Fidesz nyitott a piacnyitást követően a Magyar Posta stratégiai helyzetének megóvása érdekében a szabályozás esetleges módosítására. Hétfőn a postai szolgáltatások liberalizációjának utolsó lépéseként az Országgyűlés megszüntette a Magyar Posta eddig megmaradt monopol helyzetét, így a teljes magyar postai piac megnyílt a magánszektor előtt. Az új postai keretszabályozás 2020 végéig egyetemes postai szolgáltatóként határozza meg a Magyar Postát, amit a tárcavezető indoklásában azzal magyarázott, hogy a piaci nyitás mellett továbbra is szükség van egy olyan szolgáltatóra, amely biztosítja a mindenkinek elérhető és megfizethető hagyományos postai szolgáltatásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.