Közélet

Mozdulj a jó irányba! - autómentes nap Szegeden

Mozdulj a jó irányba! - autómentes nap Szegeden

2012. szeptember 17., hétfő
Mozdulj a jó irányba! - autómentes nap Szegeden

1998 óta szeptember 22. napja Európa-szerte egybeforrt az autómentes nappal, amely többek között a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti problémákra, az emberbarát városi közlekedés előnyeire, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére kívánja felhívni a városlakók figyelmét. Mozdulj a jó irányba! címmel az idén is megrendezik az autómentes napot.

A szegediek az idén is csatlakoztak az Európai Mobilitási Hét mozgalomhoz, melynek mostani szlogenje: Mozdulj a jó irányba! A rendezvénysorozat egyik hosszú távú célkitűzése ugyanis az, hogy rávegye a rendszerint napi szinten a városban autóval utazókat az alternatív közlekedési módok igénybe vételére. Ezen városi programok keretében a rendőrség is változatos bemutatókkal, játékos vetélkedőkkel csatlakozik e közismert dátum célkitűzéseinek népszerűsítéséhez. A rendőrség rendezvényein kiemelt figyelmet szentelnek a tanévkezdés és az ehhez kapcsolódó bűn- és balesetmegelőzési feladatoknak. Az energiahordozók kimerülése, a növekvő légszennyezettség és a globális felmelegedés a rosszul szervezett, és mai szemmel nézve korszerűtlen közlekedés számlájára is írható. A „Mozdulj a jó irányba!” program azt sürgeti, hogy minél előbb változtassunk azokon a régi szokásokon, amelyek ebbe a helyzetbe sodortak minket. A közlekedésszervezés és az Európai Unió által is elfogadott Fenntartható Városi Mobilitási Terv azt szeretné elérni, hogy közelebb hozza a gazdasági szféra és a polgárok mobilitási igényeit, miközben javítja a város élhetőségét. A cél: egyensúlyba hozni a környezeti minőséget, a gazdasági fejlődést és a társadalmi egyenlőséget.

A programok a Szegedi Városkép Kft. szervezésében szeptember 22.-én kezdődnek a Dóm tér––Somogyi-könyvtár előtt. A gyerekek már 10 órakor megcsodálhatják Rémusz bácsi meséit, majd a 11 órás ünnepi megnyitót követően megkezdődik az egész napos színes programkavalkád, amelybe bekapcsolódott a Magyar Vöröskereszt területi szervezete (véradást szervez), a Csongrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség és Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottsága ( lehetőség kínálkozik a kerékpárok műszaki állapotának átvizsgálására), a Százszorszép Gyermekház (ismeretterjesztő- környezetvédő vetélkedőket rendeznek), a Napfényfürdő, a Tisza Volán (járműbemutató), a városőrség (játszóház), a MÁV, a Tappancs Állatvédő Alapítvány, Móra Ferenc Múzeum (a bringások kedvezményesen megtekinthetik a Munkácsy-kiállítás) és még sokan mások. E programsorozat keretében tekinthetik meg az érdeklődők szeptember 21-én, pénteken a Huszár Mátyás rakparton a Rotaract Club és a Vöröskereszt szervezésében a 11.30-kor kezdődő baleseti szimulációt, mely élethűen prezentálja egy baleset valós, torokszorító következményeit, a rendőrség, tűzoltóság, mentők együttműködését és áldozatos munkáját az életmentésben. A jelenet drámaian hívja fel a figyelmet az alkoholos és drogos vezetés veszélyeire is. Segítséget ad ahhoz, hogy az adott pillanatban a fiatalok a helyes döntést hozzák meg, mely nem csak saját, de mások életét is jelentősen befolyásolja. A rendezvény sajtótájékoztatóján több szakember is beszámolt arról, hogy az elmúlt évek során a szimuláció olyan életszerűre sikeredett, hogy az eseményeket szemlélő több száz fiatal középiskolás közül a végén többen elsírták magukat. A helyszínre kitelepül a Magyar Orvostanhallgatók szegedi egyesülete is, ahol egészségügyi tanácsadást hallhatnak az érdeklődők az alkohol, a drog és a dohányzás káros hatásáról. Lesz helyes életmóddal, egészséges táplálkozással kapcsolatos tanácsadás, BMI testzsír- és vérnyomásmérés, valamint újraélesztés-bemutató. A szervezők minden érdeklődőt szívesen látnak a kétnapos rendezvényre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.