Közélet

Katolikus Szabadegyetem a kisebbségi vallásgyakorlásról

Katolikus Szabadegyetem a kisebbségi vallásgyakorlásról

2012. május 30., szerda
Katolikus Szabadegyetem a kisebbségi vallásgyakorlásról

Felvidéken közel 400 ezer magyar katolikus hívő él, de még sincs magyar püspök, aki lelkipásztori szinten gondozná őket. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége által szervezett Katolikus Szabadegyetem estjén erről is szólt Karaffa János piliscsabai plébános.

A „Magyar katolikusok Szlovákiában, szlovák katolikusok Magyarországon” címmel rendezett Katolikus Szabadegyetem estjén a kisebbségi létben élők vallásgyakorlásáról és az asszimilációról is szó esett. A kisebbségi hitélet Trianon óta aktuális téma a hazánkat körülvevő országokban, így Szlovákiában is – mondta el portálunknak

Zombori István

, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) elnöke. Hozzátette, a KÉSZ havi rendszerességgel megrendezett Katolikus Szabadegyetem programjai keretében ilyen, máig aktuális kérdésekről is tartanak előadásokat. „A saját anyanyelvű vallásgyakorlásukért való küzdelem önmagába véve magyar identitásuknak a része, és ezért ezekben az országokban 1920. óta küzdeni kellett, és küzdeni kell napjainkban is” – fogalmazott a KDNP székházban tartott rendezvényen. A Felvidéken élő, közel 400 ezres magyar katolikus közösség hiányolja, hogy nincs magyar püspökük.

Karaffa János

piliscsabai plébános portálunknak elmondta, írtak már kérelmeket egyházi fórumokhoz, a szlovák püspöki karhoz és a Vatikánhoz is, ám egyelőre nem hallgatták meg kérésüket. Probléma az is, hogy sok olyan egyházközség működik, ahol nem megoldott az anyanyelvi pasztoráció. A szentmisén szlovák nyelven hirdeti az igét, a hívek pedig magyarul énekelhetnek. „A nagyobb, magyar többségű helyeken megoldott a magyar nyelvű pasztoráció, ám a peremterületeken nem” – tájékoztatott. A felvidéki származású plébánostól megtudtuk, 2008-ban negatív lépések is történtek e téren, a szlovákiai egyházmegyéket úgy osztották fel, hogy az egyes egyházmegyékben a lehető legkevesebb magyar maradjon. Pozitívumként elmondta, van ahol magyar helynököket neveztek ki. „A hívek továbbra is kérik és szeretnék, hogy legyen magyar püspökük, ők látják ennek a fontosságát. Ahol színmagyar terület van, ott talán kevésbé érzékelik, ahol viszont szórványvidéken élnek, egyre inkább hatással van ez, hiszen ahol megszűnik a magyar nyelvű istentisztelet vagy nincs magyar iskola, ott rövid időn belül felgyorsul az asszimiláció” – mondta Karaffa János. Mindezt úgy próbálják orvosolni, a felvidéki magyarok identitását megőrizni, hogy különböző rendezvényeket, például imanapokat szerveznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.