Közélet

Több mint 34 km hosszban újul meg a 451-es út

Több mint 34 km hosszban újul meg a 451-es út

2011. december 13., kedd
Több mint 34 km hosszban újul meg a 451-es út

Európai Uniós irányelvnek megfelelően magas teherbírású, korszerű úttá fejlesztik 451. számú főutat. Párhuzamos kerékpárút fogja biztosítani a Csongrád utáni Tisza-hídra felvezetést, illetve a hiányzó párhuzamos kerékpárút szakaszok megépítésével biztosítják a nemzetközi hálózathoz csatlakozást - írja honlapján a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Megindította a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a 451. számú főút korszerűsítését, ugyanis az azt megelőző előkészítő feladatok részeként kiírta a tervezői közbeszerzést. A nyertes vállalkozónak a főút 34,5 km hosszban 11,5 tonnás burkolat-megerősítésére és párhuzamos kerékpárút építésére megvalósíthatósági tanulmányt kell készítenie, valamint szükséges az engedélyezési-, kiviteli tervek elkészítése, és engedélyeztetés lebonyolítása. A 451. számú főút nagy jelentőséggel bír a délkelet-magyarországi úthálózat forgalmában. Jelentősége nem csak az átmenő (Kiskunfélegyháza- Szentes- Hódmezővásárhely, Kiskunfélegyháza- Szentes- Orosháza), hanem a helyi forgalomban is számottevő. A gépjármű állomány és a teherforgalom növekedése, valamint az M5 autópálya befejezése jelentős forgalomnövekedést okozott. A főút jelentőségét növeli, hogy a Csongrádi közúti Tisza-híd Tiszaug (44. számú főút) és Algyő (47. számú főút) között az egyetlen állandó tiszai átkelési lehetőséget biztosítja. A főúton az elmúlt évtizedben megépült Szentes (1997), Kiskunfélegyháza (2003) és Csongrád (2010) elkerülő szakasza. A nyertes tervezőnek 1 km hosszú, 50 km/h tervezési sebességű belterületi szakaszt, valamint közel 30 km, 90 km/h tervezési sebességű külterületi szakasz kell figyelembe vennie. Feladat emellett 5 db híd műtárgy felülvizsgálata, 7 db útcsatlakozás, 2 db körforgalom, 4 db szintbeni vasúti átjáró felülvizsgálata is. Az ajánlattételi határidő: 2012. január 26. Az eredményhirdetés tervezett időpontja: 2012. február 17. A szerződéskötés tervezett időpontja: 2012. február 28.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.