Közélet

Karácsonyi ajándéközön az ÁGOTA gyermekeinek + FOTÓK

Karácsonyi ajándéközön az ÁGOTA gyermekeinek + FOTÓK

2011. december 23., péntek
Karácsonyi ajándéközön az ÁGOTA gyermekeinek + FOTÓK

Kothencz János: „Mindannyiunknak megvan a maga egyedisége”

Példátlan összefogás eredményeként minden gondozottjának tudott személyes ajándékot adni karácsonykor a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Intézmény. A Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő szervezet első karácsonya minden bizonnyal emlékezetes marad: annyi felajánlás érkezett hozzájuk advent heteiben, hogy az általuk ellátott közel 4000 gyermek mindegyike ajándékot kapott.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Intézmény közel 4000 gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekkel foglalkozik. A vele szoros kapcsolatban álló, szegedi székhelyű ÁGOTA (Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Kiemelkedően Közhasznú Alapítvány) további 7000 családból kiemelt gyermeket támogat országszerte. A két szervezet első közös karácsonyi ünnepségét az újszegedi Rendezvényházban tartották. A rendezvényen a gondoskodásban élők 250 fős közössége képviselte a sok ezer támogatott gyermeket és fiatalt. A többi társuk nevében ők vették át azokat az ajándékokat, melyeket az elmúlt hetekben számos szervezet és magánszemély ajánlott fel. Az összefogásnak köszönhetően a szolgáltató intézmény minden ellátottja személyes ajándékot kaphatott.

Karácsony fényei

A gyermekönkormányzat tagjai meggyújtották az adventi koszorúkon lévő gyertyákat, majd Kiss-Rigó László megyés püspök mondott ünnepi köszöntőt. Karácsony elképzelhetetlen fények nélkül. A betlehemi csillag vagy üstös, a gyertyák, a csillagszórók mind a fényre emlékeztetnek bennünket. Igazából az a fontos - hangsúlyozta a püspök -, hogy a szívünkben legyen fény és béke. Akárhány gyertyát gyújthatunk, elektromos fényt kapcsolhatunk be, belülről a szívünkben fényt, békét csak az a Jézus adhat, akinek a születésnapjára most készülünk. Azt kívánta mindannyiunknak, hogy Krisztus békéje és szeretete, az ő fénye töltse el szívünket, és ha már a karácsonyfa nem lesz, az adventi koszorún kialszik a gyertya, a hétköznapokban is érezzük az ő fényét és szeretetét egyénileg is és egymást erősítve közösségeinkben. Polner Eörs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta, az egyházmegye átvett bizonyos szociális ellátóintézményeket az államtól, és a gyerekek sorsa nagyon jó kezekben van. Jó dolog adni - folytatta a főigazgató -, higgyük el, hogy az emberi kapcsolatok a legfontosabbak, nem a profit, nem a piac vagy a tőke. Olyan társadalomban élünk, ahol nagyon fontos az, hogy az emberi kapcsolatok jók legyenek. Ti is olyan helyzetben vagytok, ha összefogtok, megfogjátok egymást kezét és segítettek egymásnak szeretettel, akkor az veletek lesz egész életeteken át - szólt Polner Eörs üzenete a fiatalokhoz. A kormányhivatal főigazgatója hangsúlyozta, ez nem egy kiüresedett, tárgyiasult ajándékozás, hiszen a kollégák saját maguk állították össze ezeket az ajándékcsomagokat, és mindenki személyesen szeretett volna segíteni az állami gondoskodásban élő gyerekeken.

Egyetlen gyermek sem kerülhet a perifériára

Végül Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója és az ÁGOTA Alapítvány életre hívója szólt az egybegyűltekhez. A karácsony üzenetének egyik legfontosabb mondanivalója, hogy megtestesült az Isten, megtestesült értünk, emberekért. Egy istállóban, egy jászolban született meg az a szeretet, ami mindannyiunkat betölt. Minden nap legyen karácsony, ezt kívánta mindenkinek, minden napot éljünk meg úgy, olyan jó hangulatban, amiben találkozhatunk egymás tekintetében ezzel a szeretettel. Krisztus megszületésével megszületett a biztonság, sebeink gyógyítója. Ez is karácsony. Nem megsebzettek vagytok - szólt Kothencz üzenete az állami gondozottakhoz, hanem várományosai mindannak a kegyelemnek, ami gyógyít. Hogy mi az ember igazi értéke, azt egy tanulságos kínai történettel illusztrálta. Egy vízhordónak volt 2 cserépedénye, az egyik repedt. Mire a vízhordó hazaért, a víz fele kiszivárgott a korsóból. A tökéletes edény büszke volt saját teljesítményére, a törött korsó azonban szégyellte tökéletlenségét, s egyszer megkérdezte gazdáját, miért tart ki mellette 2 év után is. A vízhordó így válaszolt: virágok, gyönyörű virágok csak a te oldaladon teremnek, nem a másik korsó oldalán. A vízhordó virágmagot szórt az ösvény azon oldalára, ahol tudta, hogy odafolyik a víz. Minden nap a törött korsó volt az, amelyik locsolta ezeket az útszéli virágokat, amelyek aztán örömet szereztek a vízhordónak, és díszítették otthonát. Ha nem lennél olyan, amilyen vagy, akkor ez a sok-sok gyönyörűség sem lenne - válaszolta a vízhordó. Mindannyiunknak megvan a maga egyedisége, a maga különössége. Abban teljesen egyformák vagyunk, ha egymás szemébe nézünk, és ha érzékenyek tudunk lenni egymás valóságára, akkor mindannyiunkban felsejlik a megragadható, megtapintható szeretet. Ez kézzel fogható, ezt a szeretetet látjuk bennetek. Ezért nagy ajándék számunkra, hogy gondoskodhatunk rólatok - fogalmazott Kothencz, hogy vigyázhatunk rátok. Megígérte, hogy a jövőben is biztonságot fog adni a gyerekeknek, és minden energiájukkal azon lesznek, hogy minden gyerekotthon sikeresen hazaérkezzen ebbe a társadalomba, és ne a perifériájára jusson. "Ha csak egyetlen gyermeket elszalasztunk, ha csak egyetlen gyermek a társadalom perifériájára jut, az tragédia. Nálunk nem lesznek ilyen tragédiák. Erre fogunk törekedni, s velem együtt minden munkatársam. Nektek és értetek vagyunk. Köszönjük, hogy olyanok vagytok, amilyenek" – fejezte be ünnepi beszédét Kothencz.

Csanádpalotai betlehemes

Az ünnepség végén a püspök úr és a kormányhivatal főigazgatója sem távozott üres kézzel, a gyerekek ajándékkal kedveskedtek nekik, majd a csanádpalotai gyerekek betlehemi műsora következett. Egy szabályos kis színdarabot adtak elő, ők írták a szöveget, csinálták hozzá a jelmezeket és a díszlet. Produkciójuk óriási sikert aratott. Elérkezett az est fénypontja: Polner Eörs és a kormányhivatal kommunikációs vezetője, Varga Márta átadták a gyerekeknek az egyenként csomagolt, díszes dobozokban lévő ajándékokat. A Csongrád Megyei Kormányhivatal is részt vett az akcióban: a munkatársak több mint 130 cipős doboznyi ajándékkal járultak hozzá a gyermekek szép karácsonyához. A csomagokban játék, édesség, könyv, ruhanemű lapult. A több tonnányi adomány többek között a Szeged-Csanádi Egyházmegye és püspöke, Kiss-Rigó László, Soltész Miklós államtitkár, B. Nagy László kormánymegbízott és a Csongrád Megyei Kormányhivatal, Magyar Anna elnök asszony és a Csongrád Megyei Önkormányzat, a Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága, valamint az SZTE Gazdaságtudományi Kar és Bolyai Intézetének munkatársai, a L.É.T. - Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület, Farkas Csaba vállalkozó és Orosz Gábor, a Ramirent Kft., az SZTE Tanulmányi és Információs Központ munkatársai, Kolompár László hivatásos nevelőszülő, aki egyben a Csongrád Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke is, továbbá az SZTE Hallgatói Önkormányzata, Pocsai Blanka önkormányzati és Bodó Imre országgyűlési képviselő, Benke Zsolt - és még sok más segítő jóvoltából gyűlt össze. Az ajándékok átadása után a Rendezvényház ebédlőjében üdítő és sütemény várta a boldog gyerekeket, akik számára minden bizonnyal emlékezetes marad ez a karácsonyi ünnepség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.