Közélet

Ruhát és ételt osztott őszi fesztiválján a L.É.T. + FOTÓK

Ruhát és ételt osztott őszi fesztiválján a L.É.T. + FOTÓK

2011. október 29., szombat
Ruhát és ételt osztott őszi fesztiválján a L.É.T. + FOTÓK

Kétezer adag ételt és közel nyolc tonna ruhát osztott ki a rászorulóknak a Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása, röviden a L.É.T. Őszi Családi Fesztiválján a Gyík utcai általános iskolában. Az egész délutános rendezvény célja, hogy közösségbe gyűjtse a tarjáni és felsővárosi lakókat.

"Nagy tapsot kérünk

Endre bácsinak

, aki a L.É.T. megalakulása óta állandó vendégünk és segítőnk. Ha egy jót szeretnének nevetni, bátran forduljanak hozzá" - köszöntötte a színpadról konferáló

Balogh Zsolt

a L.É.T. Őszi Családi Fesztiváljára érkező idős férfit, aki több száz másik emberrel együtt egy játékos, vidám délutánra jött el a Gyík utcai József Attila Általános Iskola és Szakiskola tornatermébe. A rövid epizód is bizonyítja: itt mindenkinek neve, arca volt. A rendezvény célja az adományozás mellett egyfajta közösségi tudat felélesztése, hogy a lakótelepen élő emberek is érezhessék, tartoznak valahová.

Fontos az összetartozás

Gyerekek, felnőttek és idősek is szép számmal érkeztek a családi fesztivál megnyitójára, hiszen minden korosztálynak változatos programokkal készültek a szervezők. A kézműves-foglalkozások, játékos vetélkedők mellett Tarján és Felsőváros szépét is megválasztották - ide több kategóriában is lehetett nevezni, kisbabáktól a szépkorúakig válogatták a legbájosabbakat. Aki megéhezett, egy adag krumplipaprikásra is meginvitálták, a rászorulók pedig közel nyolc tonna ruha közül válogathattak maguknak. Az önkéntes adományokon kívül az IKV Zrt.,

Bodó Imre

, a körzet fideszes országgyűlési képviselője és a Csongrád Megyei Önkormányzat is a kezdeményezés mellé állt, utóbbit

Magyar Anna

megyei közgyűlési elnök személyesen is képviselte.

A Kothencz János vezette L.É.T. mozgalom tevékenységének egyik fő iránya a szociális védőháló kiépítése, megerősítése, a magukra maradt idős emberek megsegítése. A 2011 márciusában életre hívott kezdeményezés ünnepélyes bejelentéssel nyitotta a családi fesztivált: november 7-től a mozgalom egyesületként fog tovább működni, ami mozgásterüket, lehetőségeiket is kibővíti. "Mi, akik itt élünk Felsővárosban és Tarjánban, fontosnak tartjuk, hogy ne feledjük el azokat az embereket, akik minden nap velünk vannak. Politikától függetlenül fontos, hogy észrevegyük egymást, és találkozzunk egymással" - mondta köszöntőjében Kothencz János, aki mindössze annyit kért az egybegyűltektől, hogy beszélgessenek, ismerkedjenek egymással, és érezzék jól magukat. "Az a fő célunk, hogy egymásra találjunk, hiszen így tartozhatunk valahova. Hiszen azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Senki nem nézheti le, nem szólhatja le a lakótelepen élőket, hisz ugyanolyan értékes emberek vagyunk, mint bárki más, legyen az belvárosi vagy újszegedi lakos. Mi ide tartozunk, és az összetartozásunk egy nagyon fontos kifejező eszköze a L.É.T." - tette hozzá a mozgalom vezetője.

Még kétszáz Kothencz János kellene az országban

"Egy ennyire talpalatnyi kis területen, mint itt, Tarján és Felsővárosban nagyon szűkre szabott keretek között él együtt rengeteg ember. Az utcákon, de még a családokon belül is komoly elszemélytelenedés figyelhető meg, így nagyon fontosnak tartottuk kifejezni, hogy az egymásra találás, az egymás megtalálása nélkülözhetetlen. A személyesség kialakításáról szól ez a mozgalom, hogy a lakótelepen élők is érezhessék, hogy ugyanúgy egy egésznek a részei, mint bárki más. Szociális, sport és környezetvédelmi programhálónk is van, ad hoc jelleggel rengeteg támogatást nyújtunk, és működik egy rendkívül professzionális nyugdíjasklub rendszerünk, négy nagy nyugdíjasklubban közel háromszáz embernek segítve" - árulta el portálunknak Kothencz János, aki üdvözölte, hogy Magyar Anna személyében egy közjogi méltóság is megtisztelte jelenlétével a családi fesztivált. "Manapság mindenki az önmegvalósításra törekszik, ez azonban nagyon féloldalas tud lenni, ha nincs mögötte egy stabil közösség. Nagyon fontosnak gondolom, hogy a mai világban, ahol olyan sokan elveszettnek érzik magukat, és rengeteg problémával küzdenek, létezik egy közösségformáló mozgalom. Ritka az ilyen, ha van azt mindenképpen támogatni kell, és követendő példaként élre állítani. Azt hiszem, maga Kothencz János sem tiltakozna az ellen, ha még legalább 200 lenne belőle szerte az országban" - tette hozzá Magyar Anna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.