Közélet

A kormány nem támogatja a Nemzeti Összefogás Tanácsot

A kormány nem támogatja a Nemzeti Összefogás Tanácsot

2011. október 16., vasárnap
A kormány nem támogatja a Nemzeti Összefogás Tanácsot

A kormány nem támogatja a Lehet Más a Politika (LMP) Nemzeti Összefogás Tanácsról szóló törvényjavaslatát, azt a határon túli magyarok szavazati jogának megakadályozására tett kísérletnek tartja - mondta Répás Zsuzsanna vasárnap az MTI-nek. Az indítvány hétfőn kerül az Országgyűlés szakbizottsága elé.

"Úgy érzem, hogy meglévő és jól működő fórumokat próbálna megkettőzni a javaslat" - fogalmazott a nemzetpolitikai helyettes államtitkár. Hozzátette: van két olyan fórum is, amely a legfelsőbb szintű politikai párbeszédet és kapcsolattartást szolgálja a magyar-magyar kapcsolatokban, ez a Magyar Állandó Értekezlet és a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma. "Miért gondolják, hogy szükség lenne egy harmadik fórum létrehozására is, amikor két jól működő testület van? Még egyet létrehozni, devalválná az eddigiek értékét is" - mondta

Répás Zsuzsanna

, megjegyezve, nem világosak azok a plusz funkciók sem, amelyeket az új tanács betölthetne. A helyettes államtitkár - mint mondta - látja a javaslatban azt a "hátsó gondolatot", amely a határon túli magyaroknak nyújtandó szavazati jog kiváltására irányul. Ezzel szemben határozott és egyértelmű a politikai szándék, hogy azokat a magyar állampolgárokat is bevonják a politikai vérkeringésbe, akik nem rendelkeznek állandó magyarországi lakóhellyel - tette hozzá. Számukra is lehetővé kívánjuk tenni a szavazáson való részvételt - fogalmazott Répás Zsuzsanna, hangsúlyozva: nem tartja jónak, hogy ezt egy ilyen kezdeményezéssel próbálják megakadályozni, vagy ellehetetleníteni. Mint emlékeztetett, a magyar kormány többször kinyilvánította, hogy nincs különböző típusú állampolgárság, aki magyar állampolgár, annak ugyanolyan jogai és kötelességei vannak, éljen bárhol a világban. Ez a jövőben a választási struktúrában is tükröződne – fűzte hozzá. Az LMP október elején jelentette be, hogy törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé a világ magyarságának képviseletét biztosító Nemzeti Összefogás Tanács létrehozásáról.

Dorosz Dávid

képviselő, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának tagja akkor elmondta: a

Schiffer András

frakcióvezetővel és

Karácsony Gergely

képviselővel közösen beterjesztendő törvényjavaslat célja, hogy úgy biztosítson többletjogosítványokat a határon túl élő magyaroknak az őket érintő ügyekben, hogy az nem veszélyezteti az egyes közösségek autonómiatörekvéseit. A javaslat szerint a parlament mellett működő 50 tagú tanács a határon túl élők ügyeiben vétójogot kapna, s a testületbe az egyes közösségekből származó képviselők listás választás útján kerülnének be. A választást a határon túli magyarság körében tartanák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.