Közélet

Még hónapokba telhet a verespataki aranybánya beruházásról szóló döntés

Még hónapokba telhet a verespataki aranybánya beruházásról szóló döntés

2011. augusztus 8., hétfő
Még hónapokba telhet a verespataki aranybánya beruházásról szóló döntés

Még hónapokba telhet, amíg a román kormány tárcaközi szakértői bizottsága kielemzi a verespataki aranybányát tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) által beterjesztett környezeti hatástanulmányt - jelentette ki hétfőn Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter.

A politikus az MTI-nek elmondta: a múlt héten megkapták a magyar fél álláspontját a beruházással kapcsolatban, és ebből kiderül, hogy Magyarország egyértelműen elutasítja annak megvalósulását, de nem fogalmazott meg "technikai vagy más jellegű kifogást". A miniszter rámutatott: a magyar parlamentnek van egy döntése Verespatakról. Borbély ezért úgy véli, hogy Magyarország politikai álláspontot fogalmazott meg, amire a román fél majd megadja a választ. Borbély hangsúlyozta: ő maga nem változtatott álláspontján, az Európai Unió legjobb szabványait érvényesíti a beruházás esetében. Emlékeztetett arra, hogy korábban járt Svédországban, ahol megvizsgált egy ottani aranybányát. Kifejtette: ott, amikor a zagytározóba kerül a ciántechnológia végterméke, már mérni sem lehet a ciánkoncentrációt. Hangsúlyozta: ugyanennek a feltételnek a teljesülését kérte az RMGC-től is, vagyis azt, hogy szorítsák a mérési határszint alá a cián mennyiségét a zagytározóban. Hangsúlyozta azonban: még hónapokig eltarthat a hatástanulmány elemzése. Az RMGC Verespatakon 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni ciántechnológia alkalmazásával, amit Magyarország mellett számos román civil szervezet, a Román Tudományos Akadémia és az ortodox egyház is ellenez. A beruházónak a környezetvédelmi engedélyt kell megszereznie a bánya megnyitása érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.