Közélet

"Nosztalgia" a kettős állampolgárság

"Nosztalgia" a kettős állampolgárság

2011. augusztus 18., csütörtök
"Nosztalgia" a kettős állampolgárság

„Aktív nosztalgia" a magyar kormány részéről a magyar útlevél megadása a határon túli magyaroknak – vélekedett Mircea Geoană, a román szenátus elnöke egy csütörtöki osztrák napilapban megjelent interjúban.

A kettős állampolgárság biztosítása Romániában nem okozott felzúdulást; ennek feltehetően az volt az oka, hogy Románia 2009-ben hasonló döntést hozott Moldovával szemben – mondta. „De vannak fenntartások, mindenekelőtt a magyarországi szavazati jog biztosítását illetően" – tette hozzá. Kijelentette, hogy a maga részéről „túlzásnak" tartja a választójog biztosítását. A határon túliaknak szóló magyar útlevél megadásáról

Geoana

úgy vélekedett: legalábbis az Európai Unióban nincs rá szükség, mert amúgy is adott a személyek szabad mozgása. Az ellenzéki szociáldemokrata párti politikus politikai jellegűeknek tartja a Románia schengeni övezethez való csatlakozásával szembeni fenntartásokat. Megoldást jelenthetne – mondta -, ha először csak a repülőterekre terjesztenék ki a rendszert, s a közúti és vízi határok kimaradnának belőle. A román politikus az interjúban többek közt arról is beszélt, hogy nézete szerint a Románia schengeni csatlakozásával szembeni holland fenntartások, valamint a dániai határellenőrzés újbóli bevezetése is belpolitikai okokra vezethető vissza. Az ügyet sürgősen európai szintre kell emelni, s nem szabad hagyni, hogy a „belpolitika játékszere" maradjon – mondta. Kitért arra is, hogy

Orbán Viktor

magyar miniszterelnökkel ellentétben nem ért egyet „a nemzetek Európája" gondolattal. A válságok, amelyekkel az Európai Uniónak szembe kell néznie, „több Európát" követelnek meg – vélekedett. „Hogyan tud még egy olyan nagy ország is, mint Németország, egyedül ellenállni a globalizált gazdaság nyomásának? Ez utopisztikus vágyakozás, amelynek semmi köze a valósághoz. Rövid távon szavazatokat lehet vásárolni vele, de fenntartható politikát nem lehet vele folytatni" – fogalmazott a román szenátus elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.