Közélet

Jobbik: a Fidesz tartósan bebetonozta az energiaárakat

Jobbik: a Fidesz tartósan bebetonozta az energiaárakat

2011. július 6., szerda
Jobbik: a Fidesz tartósan bebetonozta az energiaárakat

A Jobbik szerint a multinacionális cégek által önkényesen magasan tartott árakat a Fidesz „tartósan bebetonozta” a magyar energetikai rendszerben – jelentette ki szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Volner János.

A politikus az Eurostat június végi jelentését idézve felhívta a figyelmet arra, hogy vásárlóerő paritáson számolva Európában Magyarországon a legdrágább az áram és Bulgária után itt a második legdrágább a földgáz. Amíg Európában 2010 második felében átlagosan 7,7 százalékkal emelkedtek az árak, addig Magyarországon 19,6 százalék volt a növekedés. A képviselő úgy fogalmazott, hogy amíg a kormány az egyik oldalról a multinacionális cégek hatalmának megtörését hirdeti, addig a másik oldalról azt lehet látni, hogy a multik extraprofitját „bebetonozta a rendszerbe”. Arra külön felhívta a figyelmet, hogy múlt hét péntek óta az önkormányzati távhőcégeknek is energiaadót kell fizetniük. Nyilvánvaló következménynek nevezte, hogy ezeket a terheket át fogják hárítani a fogyasztókra. A képviselő azt mondta, a Jobbik már korábban is több megoldást javasolt. Ezek közül a legfontosabbnak azt tartotta, hogy európai összehasonlításban kell vizsgálni az energiaárakat és a cégek csak a valóban indokolt működési és tőkeköltségeket érvényesíthessék azokban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.