Közélet

A Jobbik újratárgyaltatná az államadósság kérdését

A Jobbik újratárgyaltatná az államadósság kérdését

2011. július 23., szombat
A Jobbik újratárgyaltatná az államadósság kérdését

A Jobbik szerint a Fidesz történelmi esélyt szalasztott el, amikor kormányra kerülése után, a jelenleginél lényegesen kedvezőbb nemzetközi gazdasági környezetben nem törekedett az államadósság újratárgyalására Magyarország hitelezőivel - közölte Vona Gábor pártelnök Orbán Viktor kormányfő az erdélyi Tusnádürdőn elmondott beszédére reagálva.

A miniszterelnök a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján azt mondta: az egész világ egy új korszak határán áll, korábban erősnek gondolt államokból gyengék, a korábban gyengének hitt országokból pedig erősek lettek. Ez a korszakváltás az előző korszak összeomlásával fog megtörténni. A nyugati világban ugyanis az államadósság olyan mértékűvé válik, hogy a tartozásokat már nem lehet visszafizetni. Orbán szerint azért elkerülhetetlen a régi világ összeomlása, mert nincs alkalmas recept arra, hogy miként lehetne a visszafizethetetlen államadósságokat visszafizethetővé varázsolni.

Orbán Viktor

hangsúlyozta: ha nincs erős anyaország, nincs erős Kárpát-medencei magyar nemzet sem. Ezért fontos, hogy Magyarország saját megerősödése érdekében visszafizesse az államadósságot, létrehozzon egy európai termelési központot, újraiparosítsa az országot. Jó hírnek nevezte, hogy egy évvel ezelőtt még a zátonyok között sodródók között említették Magyarországot, ma azonban már a zátonyoktól távolodó országok között van.

Vona Gábor

közleményében úgy fogalmazott: "Orbán Viktor Bálványoson elmondott beszédéből sajnálattal értesültünk, hogy a kormány még ma sem jutott annak felismerésére, amit a Jobbik már 2003-as megalakulása óta következetesen képvisel. Ugyan a magyar miniszterelnök beismerte, hogy 'nincs alkalmas recept arra, hogy miként lehetne a visszafizethetetlen államadósságokat visszafizethetővé varázsolni', de egyúttal hitet tett amellett, hogy a magyar adófizetők újabb megszorításai révén az ország tovább fizeti az államadósságot". A Jobbik ismételten a "visszafizethetetlen" államadósság újrarendezésének kormányzati felvetését követeli. Minél később teszi meg ezt a kormány, annál nagyobb pusztítást okoz az országnak, ahogy az sajnos a devizahitelesek esetében már megtörtént - olvasható a Jobbik elnökének közleményében. Az ellenzéki párt szerint a későbbiekben a Fidesz-kormány újabb szarvashibákat követett el. "Hiába beszélt ugyanis ma a miniszterelnök a munkaalapú társadalom megteremtésének fontosságáról, ha ezzel a véleménnyel a kormány lépései nincsenek összhangban. Az egykulcsos adórendszer a gazdagoknak kedvez, nem növeli a foglalkoztatást, nem pörgeti fel a gazdaságot és nem vezet a gazdaság kifehéredéséhez sem. Az adórendszer átalakításának kudarca tehát nyilvánvaló" - írta a pártelnök. Az ellenzéki párt elnöke szerint a kormány által hangoztatott célkitűzések és a ténylegesen megtett lépések szöges ellentétben állnak egymással. Magyarország felemelkedése csak az államadósságra és a politikai korrektségre vonatkozó euroatlantista dogmákkal történő szakítással, nyílt, őszinte beszéddel, a "kelet felé nyitás" politikája révén képzelhető el - írta. Az ellenzéki párt nehezményezi azt is, hogy a miniszterelnök beszédében "az elmúlt évtizedek mellébeszélése után" nem tért ki a határon túli magyarság önrendelkezését biztosító konkrét autonómiamodell kérdésére. Hiszen csak ezáltal nőhet össze, ami valóban összetartozik - fogalmazott közleményében Vona Gábor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.