Közélet

Az amerikai magyarok aggódnak a romániaiakért

Az amerikai magyarok aggódnak a romániaiakért

2011. június 29., szerda
Az amerikai magyarok aggódnak a romániaiakért

Aggodalmát fejezte ki a romániai régiós átalakítási tervek és az ottani magyar kisebbség helyzete miatt az Amerikai Magyar Szövetség abban a közleményében, amelyet kedden juttatott el az MTI-hez.

A szövetség rámutatott arra, hogy az EU- és NATO-tag Románia több mint két évtizeddel a kommunizmus bukása után sem teljesítette a magyar kisebbségnek tett ígéreteit, és az ország törvényei meg gyakorlata nem hogy nem felelnek meg az emberi és kisebbségi jogokra vonatkozó európai és nyugati normáknak, de kiélezik az etnikumközi feszültséget. Az AMSZ egyebek mellett azt kifogásolta, hogy Románia továbbra is megtagadja a magyar közösség autonómiaigényét, és hogy javaslat született a megyehatárok politikailag motivált átrajzolására, ami „csökkentené a magyarok azon képességét, hogy hatékonyan vehessenek részt a közügyekben, különösen az őket érintő ügyekben", és hogy gyakorolhassák a kultúrájukat. A szövetség példákat felsorakoztatva hangsúlyozta, növekszik a magyarellenes incidensek és politikai lépések száma. Az Amerikai Magyar Szövetség sürgette, hogy Romániát mind nyilvánosan, mind bizalmasan bátorítsák egy toleráns társadalom felépítésére, arra, hogy tiszteletben tartsa a magyar és más kisebbségek jogait, valamint a jogállamiságot, és hogy váltsa valóra ígéreteit. A több mint 100 éves tengerentúli magyar érdekvédelmi ernyőszervezet szerint az Egyesült Államoknak köteleznie kell Romániát annak biztosítására, hogy az erdélyi kisebbségek kultúráját és identitását ne fenyegesse kényszer asszimiláció.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.