Közélet

Tállai: az MSZP indított támadást az önkormányzatok ellen

Tállai: az MSZP indított támadást az önkormányzatok ellen

2011. május 22., vasárnap
Tállai: az MSZP indított támadást az önkormányzatok ellen

A Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára szerint nem a Fidesz, hanem az MSZP indított támadást az önkormányzatok ellen, amikor kormányon voltak és évente csökkentették a helyhatóságok állami támogatását, miközben növelték feladataikat és a bürokráciát.

Tállai András

vasárnap az MTI-nek

Mesterházy Attila

MSZP-elnök szavaira reagált, aki Szegeden azt mondta: a Fidesz támadást indított az önálló véleményalkotásra és érdekérvényesítésre képes önkormányzatok ellen. Közölte: az önkormányzatok államosításával közigazgatás helyett politikai igazgatást próbál meg bevezetni a Fidesz. Az államtitkár szerint a szocialista kormányzat idején ezermilliárd forint került ki az önkormányzatoktól, azok többsége csődhelyzetben áll, és a teljes eladósodottság jellemző. Véleménye szerint azzal még az MSZP is egyetért, hogy szükség van az önkormányzati rendszer átalakítására. Mint mondta, működőképes, átlátható, rendszerre van szükség. Az állami és önkormányzati feladatok elosztása azt jelenti, hogy olyan feladataik lesznek a helyhatóságoknak, amelyekre forrásuk is van - tette hozzá. Kijelentette, hogy ezzel megszűnik az önkormányzati hiány és az adóssághalmozás. Mint mondta, ha 2013-ban elindul az új finanszírozási rendszer, akkor az önkormányzatok költségvetése már nem tartalmazhat hiányt. Tállai András közölte: olyan feladatmegosztást szeretnének, amely hatékonyabb, gyorsabb, és költségkímélőbb ügyintézést jelent az önkormányzatok számára. Azt is kiemelte, a törvényességi felügyeleti rendszer célja, hogy ne szülessenek olyan önkormányzati határozatok, amely más törvényekkel ütköznek. Kijelentette: összességében hatékonyabb, átláthatóbb, az ország polgárait gyorsabban kiszolgáló, kevesebb bürokráciával járó önkormányzati rendszer jöhet létre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.