Közélet

Petíciót visznek hétfőn a házelnöknek a vörösiszap-károsultak

Petíciót visznek hétfőn a házelnöknek a vörösiszap-károsultak

2011. április 10., vasárnap
Petíciót visznek hétfőn a házelnöknek a vörösiszap-károsultak

Petíciót visznek Kövér László házelnök közvetítésével a miniszterelnöknek a vörösiszap-károsultak nevében az Esélyt az Életre a Vörösiszap Után nevű egyesület képviselői, a levelet délelőtt a Kossuth téren olvassák fel az érdeklődőknek és a sajtónak - közölte az egyesület elnöke az MTI-vel vasárnap.

Almási János

elmondta, bár a petíció átvételéről visszajelzést még nem kaptak a házelnök hivatalától, hétfőn mindenképpen felviszik a több mint ezerötszáz devecseri, kolontári és somlóvásárhelyi lakos által aláírt levelet, és annak tartalmát délelőtt a Kossuth téren ismertetik az érdeklődőkkel és a sajtóval. A

Schmitt Pál

köztársasági elnöknek,

Orbán Viktor

miniszterelnöknek és

Kövér László

házelnöknek címzett levélben többek között segítséget kérnek az elköltözéshez, mert a tavaly októberi katasztrófa óta eladhatatlanok a házaik, pedig jelentős lenne az elvándorlás - mondta az elnök. Hozzátette: az egyesület a helyi vállalkozóknak is segítséget kér, nekik adó- és járulékmentességet szeretnének elérni. Sérelmezik azt is, hogy a katasztrófa óta az ajkai térség a bankoknak és a biztosítóknak is komoly kockázatot jelent, nem adnak hitelt és nem szívesen kötnek velük biztosítást. Korábbi közleményükben azt írták: a "vörösiszap-katasztrófa sújtotta övezetben a nagy mennyiségű káros anyag elterjedtsége, folyamatos porzása, talajba keveredése és a vizekbe való leszivárgása miatt nem tisztázható, hogy mikor mentesül, ha mentesül egyáltalán a káros utóhatásoktól az érintett terület és annak környezete". A három hete alakult érdekvédelmi szövetséget a vörösiszap-katasztrófa sújtotta területén élő emberek érdekvédelme és érdekképviselete céljából hozták létre devecseri, kolontári és somlóvásárhelyi lakosok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.