Közélet

Vörösiszap: Több házat kell lebontani a reméltnél

Vörösiszap: Több házat kell lebontani a reméltnél

2010. november 24., szerda
Vörösiszap: Több házat kell lebontani a reméltnél

Az újabb kárfelmérést követően 225 helyett 248 ingatlant kell elbontani Devecserben. 69 család nem fogadta el a megállapított árat, az ő ingatlanjaikat a szakértők újra felmérik – írja a Magyar Nemezt Online.

Muhoray Árpád

, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka szerdán így nyilatkozott az MTI-nek: az iszapömlésben megsérült 275 devecseri ingatlan értékbecslését a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara csoportja a Belügyminisztérium megbízásából elvégezte, és összeállította a házakról a tulajdoni lapot és fényképet is tartalmazó értékbecslési adatlapokat. Az egyeztetéseket követően 69 család nem volt elégedett a megállapított kártalanítási összeggel, az ő ingatlanjaikat szakértők segítségével újra fel fogják mérni. Az ingatlanszakértők a tulajdonviszonyok tisztázását követően az elbontandó ingatlanok számát 225-ről 248-ra pontosította.

Kármentesítési kálváriák

Muhoray tájékoztatása alapján a jogi munkacsoport szerdáig 230 devecseri károsulttal egyeztetett, közülük 36-an új építésű házba költöznének, 37 család használt lakás vásárlását kérte, a többség azonban egyelőre még nem döntött. A három érintett településen – Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen – összesen 284 házat kell lebontani, a tulajdonosok közül eddig 51 család jelezte, hogy az újonnan épülő lakóparkba költözne. A Kolontár mellett épülő kettes számú gát készültségi állapota a parancsnok szerint negyven százalékos, a hatvan méter hosszú résfala már áll, a védmű elkészülésének időpontját azonban az időjárás is befolyásolhatja. A héten a gát további 320 méteres szakaszán végeztek a betonozással, és újabb 120 méteren kiásták a beton alapjául szolgáló árkot. A tervezett gát északi végénél 150 méter hosszan megemelték a kavicságyat. Csaknem háromszáz ember, és 214 technikai eszköz és munkagép dolgozik jelenleg is a devecseri kastélypark mentesítésén és a somlóvásárhelyi telkek megtisztításán. (Forrás:

Magyar Nemzet Online

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.