Közélet

Kötelező lesz a magyar nyelv a román postákon

Kötelező lesz a magyar nyelv a román postákon

2010. november 3., szerda
Kötelező lesz a magyar nyelv a román postákon

Kötelezővé válik a kisebbségi nyelvek használata az ügyintézésben a Román Posta kirendeltségeiben azokon a településeken, ahol a kisebbség számaránya meghaladja a lakosság 20 százalékát – írja a Magyar Nemzet Online.

A Krónika című kolozsvári napilap szerdán megjelent számában

Moldován József

, a román távközlési minisztérium államtitkára bejelentette, hogy a Román Posta igazgatótanácsa elfogadta a kisebbségi nyelvhasználatra vonatkozó határozatot. Az államtitkár arra hivatkozva szorgalmazta a határozat elfogadását, hogy a posta közszolgáltatást végez, így a Románia által is elfogadott Regionális és kisebbségi nyelvek európai chartája értelmében köteles a kisebbségek nyelvhasználatát biztosítani minden olyan helységben, ahol a kisebbség számaránya meghaladja a húsz százalékot. A határozat előírja a kétnyelvű táblák, feliratok, útmutatók használatát, emellett az ügyfelekkel kapcsolatba kerülő alkalmazottaknak ismerniük kell a kisebbség nyelvét.

Helyenként már működik

Moldován József elmondta, hogy a gyakorlati intézkedések előtt meg kell vizsgálni, hogy mekkora többletkiadással jár a kétnyelvű táblák, feliratok kifüggesztése. Emellett még ki kell dolgozni a formanyomtatványok, űrlapok két- vagy többnyelvűségének módszertanát. Az államtitkár reméli, hogy az intézmény jövő évi költségvetésébe belefoglalják a többletköltségeket, és a határozat egy részét már 2011 elején átültetik a gyakorlatba. Az államtitkár szerint a román posta székelyföldi kirendeltségeinél esetlegesen már eddig is érvényesült a kétnyelvűség, de az a fontos, hogy ez a teljes intézmény számára is kötelező érvényű legyen. (Forrás: Magyar Nemzet Online)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.