Közélet

Csökkentett nyugdíjkorhatár Romániában

Csökkentett nyugdíjkorhatár Romániában

2010. november 23., kedd
Csökkentett nyugdíjkorhatár Romániában

A nők esetében 60, a férfiak esetében 64 évre csökken a nyugdíjkorhatár Romániában – erről döntött tegnap a kormánypárti honatyák távollétében a képviselőház munkaügyi bizottsága – adja hírül az Erdély Ma hírportál.

Arról is döntöttek, hogy a nyugdíjpont értéke a bruttó átlagbér 45 százalékának megfelelő értékre növekedjék. A nyugdíjtörvény bizottsági vitájáról a kormánypárt képviselői azért vonultak ki, mert szerintük alkotmányellenes a

Traian Băsescu

által újraelemzésre visszaküldött nyugdíjtörvényben más módosításokat is eszközölni, mint amelyet az államfő javasolt, éspedig hogy a nők esetében 65 évről 63 évre csökkentsék a nyugdíjkorhatárt. Az ellenzéki szociáldemokraták és a liberálisok azonban ragaszkodtak közös javaslatukhoz, és el is fogadták azt, majd szakaszgyőzelemként értékelték a szavazást. A végső döntés ugyanis az alsóház plénumában születik, és ott többséggel rendelkeznek a kormánypártok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.