Közélet

Alföldi nem adja ki a Nemzetit Romániának

Alföldi nem adja ki a Nemzetit Romániának

2010. november 17., szerda
Alföldi nem adja ki a Nemzetit Romániának

Politikai botrányt váltott ki a Magyar Hírlap beszámolója, hogy december elsején, Erdély elcsatolásának évfordulóján, a román nemzeti ünnep alkalmából rendezvényt tartanak a Nemzeti Színházban. Alföldi Róbert az MTI-nek elmondta, hogy a megjelent sajtóhírekkel ellentétben nem állt szándékában senki érzéseit megsérteni. A KDNP lemondásra szólította fel az igazgatót, míg a Jobbik tüntetést szervez december elsejére a Nemzeti Színház elé.

Mint ahogy a Magyar Hírlap mai számában megírtuk, az

Alföldi Róbert

vezette Nemzeti Színházban december 1-jén, a román nemzeti ünnepen előadást és állófogadást rendeznek. 1918. december 1-jén tartották Gyulafehérváron a románok nagygyűlését, amelyen elfogadták a már megszállt Erdély egyesülését a Román Királysággal, megalakítva a Román Nemzeti Tanácsot.

Alföldi Róbert: nem állt szándékomban senki érzéseit megsérteni

„A Budapesti Román Kulturális Intézet megkeresésekor - miszerint a román nemzeti ünnep alkalmából szeretné bérbe venni a Nemzeti Színház nagytermét - úgy ítéltem meg, hogy a rendezvény elősegítheti azt, hogy a két ország, Magyarország és Románia, a viharos történelmi események ellenére a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz” - olvasható a dokumentumban. Mint írta, ezért engedélyezte a színház bérbeadását.

Hazaárulásról beszél a Jobbik és tüntetést szervez

A Jobbik az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, szerintük „kimeríti a hazaárulás fogalmát, hogy a román nagykövetség kérésének eleget tesz egy olyan szimbolikus magyar közintézmény, mint a Nemzeti Színház, s helyszínt biztosít december elsejére egy provokációnak”. „Az nem lep meg minket, hogy Alföldi Róbert asszisztál egy magyarellenes eseményhez. Az viszont felháborító, hogy hazaárulók olyan vezető állami pozíciókban ülhetnek a fülkeforradalom után és az állítólagos Nemzeti Együttműködés Rendszerében, amely ilyen döntések meghozatalára jogosítja őket” - fogalmaztak. A párt szerint ha a Nemzeti Színházban vagy bármelyik magyar közintézményben valóban megünnepelhetik Erdély Romániához csatolását, azért már a kormány is felelős. A Jobbik a leghatározottabban tiltakozik „az egyre szaporodó magyarellenes cselekedetek ellen”, december elsejére pedig tüntetést szerveznek a Nemzeti Színház épülete elé - zárul a közlemény.

A Fidesz is megszólalt az Alföldi-ügy kapcsán

A Fidesz-frakció szerint nem elfogadható, hogy Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója nem érzi a budapesti, román nemzeti ünneppel kapcsolatos ügy súlyát. A Fidesz-frakció közleményében arra reagált, hogy a román nemzeti ünnep alkalmából rendezvényt tartanak a teátrumban. „Ha azt feltételezzük, hogy Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház igazgatóját a legjobb szándék vezette abban, hogy a két ország, Magyarország és Románia, a viharos történelmi események ellenére a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz, azt akkor sem tudjuk elfogadni, hogy az igazgató nem érzi az ügy és a körülötte kialakult botrány súlyát" - írták. A képviselőcsoport szerint egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjének tisztában kell lennie azzal, hogy „a magyar nemzet többsége számára Erdély egykori elvesztése máig ható mély traumát jelent". Miközben tudomásul vesszük, hogy a magyarság számára tragikus történelmi esemény a románok számára nemzeti ünnep, mégis elvárjuk, hogy azt ne a nemzeti kultúránk egyik szimbolikus terében rendezzék meg - olvasható. „A két nép közeledése és kulturális kapcsolatai számunkra is fontosak, ám a meglévő érzékenységekre és a fájó sebekre mind a politikai, mind pedig a kulturális vezetőknek tekintettel kell lenniük" - zárul a közlemény.

A KDNP vizsgálatot kezdeményez

Alföldi Róbert ügyében azonnali vizsgálatot kér a KDNP, miután a Nemzeti Színház igazgatója a magyar színjátszás templomát nem rendeltetésszerű célokra adta át. Alföldi Róbert hozzájárult ahhoz, hogy november 30-án este előadást és állófogadást tartsanak a Nemzeti Színházban Nagy-Románia megalakulásának és Erdély Romániához való csatolásának 92. évfordulója, a románok nemzeti ünnepe előestéjén. A színházigazgató ezzel számos magyar ember érzékenységét sérti, és az egyik első számú magyar kulturális közintézményt nem a legszélesebb értelemben vett magyar közönség érdekeinek figyelembevételével működteti. A köz javára létesített kulturális közintézmények nem lehetnek helyszínei olyan rendezvénynek, amely egy másik közösség nemzeti identitása szempontjából fontos ugyan, de a magyar közönség körében vitákat gerjeszt, és politikai hullámokat kavar. Nem vonjuk kétségbe a román nemzet identitását, de az Alföldi Róbert igazgató által befogadott rendezvény olyan, mintha a bukaresti Nemzeti Színházban emlékeznénk meg a trianoni döntésről. Alföldi Róbert ezzel a lépéssel végképp alkalmatlannak bizonyult a Nemzeti Színház vezetésére. A KDNP kéri, hogy a Nemzeti Színház igazgatójával kötött szerződést a kultúráért felelős államtitkár azonnal vizsgálja át, és amennyiben megállapítható, hogy az igazgató megsértette az intézmény vagy a közönség érdekeit és intézkedésével erkölcsi kárt okozott, haladéktalanul menessze tisztségéből. "Sajnos rosszul mértem fel azt, hogy ezen döntésem félreérthető, és ezzel sok magyar ember érzését megsértem. Miközben továbbra is hiszek abban, hogy a múlt fájdalmait európai módon és felelősen kell feldolgozni, az egyik legfontosabb kulturális közintézmény vezetőjeként nem hagyhatom figyelmen kívül a kialakult helyzetet" - fogalmazott Alföldi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.