Közélet

2010-ben Románia az Európai Unió legszegényebb országa

2010-ben Románia az Európai Unió legszegényebb országa

2010. november 7., vasárnap
2010-ben Románia az Európai Unió legszegényebb országa

A Nemzetközi Valutaalap szerint 2010-ben Románia lett az Európai Unió legszegényebb országa – adja hírül az Erdély.ma hírportál. A statisztikák szerint ötből egy család a létminimum alatt él.

A megszorító csomag hatására a magánszektorban is csökkentették a fizetéseket. Jövőre a gazdaság enyhe növekedésére számítanak, a közalkalmazottak bérei viszont 2011-ben sem érik el a 25 százalékos csökkentés előtti szintet. Romániában az összlakosság 20-25 százaléka, mintegy 4 millió kétszázezer ember él szegénységben. A bukaresti Életminőség-kutató Intézet számításai szerint egy kéttagú családnak a létminimum biztosításához mintegy 300 euróra van szüksége, ám ebből épp csak a legszükségesebbekre telik. Élelmiszerre 140, ruhára 20 euró jut, lakásfenntartásra összesen 65 eurót költhetnek. Busz és metróbérletre, gyógyszerekre összesen 30 euró, művelődésre már csak 7 euró marad. Előre nem látható költségre és egyebekre 38 euróból költhetnek. Ha ezt rendszeresen nem sikerül előteremteni, a család rövid időn belül a társadalom peremére tolódik. Az elszegényedés végső stádiumát a hajléktalanná válás jelenti. Bukarestben mintegy ötezer embernek nincs tető a feje felett, az állami szociális szervek forráshiány miatt pedig tehetetlenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.