Közélet

Vörösiszap: tízből kilencen helyeslik a kormány intézkedéseit

Vörösiszap: tízből kilencen helyeslik a kormány intézkedéseit

2010. október 18., hétfő
Vörösiszap: tízből kilencen helyeslik a kormány intézkedéseit

A Századvég október közepén készített telefonos felmérése alapján a megkérdezett emberek közel 90% elégedett a kormány intézkedéseivel a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban. Az emberek héttizede a cég vezetőségét tartja felelősnek a kialakult helyzetért - írja a Magyar Nemzet Online.

A Mal Zrt. az első számú felelős

A felmérés alapján az emberek elsősorban a veszélyeztetett települések megóvását tartják a legfontosabbnak, 99% mondja, hogy elsősorban egy újabb gátszakadástól kell védelmet biztosítani. Ezt követi a károsult személyek kártalanítása, valamint a munkahelyek megóvása, valamint a felelősök megkeresése és törvény elé állítása 98 illetve 97 százalékkal. A társadalom túlnyomó többsége a Mal Zrt.-t okolja a történtekért (69%), csupán négy százalék tartja az eseményt természeti katasztrófának. A felmérés tehát kimutatja: bár az emberek a cég vezetőit tartják felelősnek, érzékelik, hogy a gyár bezárásával a bajbajutottak helyzete csak mélyülne.

A kormány ura a helyzetnek

A kormány eddig megtett lépései elégedettséget okoztak: szinte az összes megkérdezett (97%) egyetértett a kármentő alap létrehozásával, valamint a település védelmét biztosító új gát is hasonlóan magas (92%) tetszési indexnek örvend. 85% ért egyet azzal is, hogy a céget és vezetőségét vagyonzár alá kell vonni, és a kérdezettek döntő többsége azt is elfogadhatónak tartja, hogy a kormány állami felügyelet alá vonta a Magyar Alumínium Zrt.-t a katasztrófaelhárítás és a kártalanítás idejére. Összességében a megkérdezettek 9/10-e véli úgy, hogy a kormány jól (50%), vagy nagyon jól (36%) kezelte a kialakult helyzetet. A kormány döntéseivel egyet nem értők aránya nem éri el a tíz százalékot, tehát a társadalom erős többsége pártállástól függetlenül pozitívan ítélte meg a katasztrófakezelő intézkedéseket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.