Közélet

Balogh Tibor: Botka poroszos stílusa nem nyerő

Balogh Tibor: Botka poroszos stílusa nem nyerő

2010. augusztus 30., hétfő
Balogh Tibor: Botka poroszos stílusa nem nyerő

Szegeden fenn az ernyő, nincsen kas

Az ember duális lény, mindig kettősségekben gondolkodott: férfi-nő, jobb-bal, igen-nem, fenn-lenn. Ezt kivetíteni a politikára viszont rossz attitűd. Míg a meghatározás nyugaton markáns jelentéssel bír, nálunk a rengeteg csúsztatás, átfedés, sminkelés miatt kiürült tartalommá vált, mondvacsinált besorolássá silányult, véli Balogh Tibor főiskolai tanár, a Zöld Baloldal polgármester-jelöltje. Ezért döntöttek úgy, hogy összefog három párt, a Zöld Baloldal, a Szociáldemokrata Párt, valamint a Történelmi és Független Kisgazdapárt, s közösen indulnak a választásokon. Balogh szerint a polgármester közjogi személyiség, s ennek bizonyos következményei vannak. Két ciklus erejéig jár neki a titulus, tovább nem, magyarán, ne lehessen valakiből életfogytig polgármester. A pápát és a dalai lámát leszámítva ez máshol is így van. Két ciklus elég. Nem érv, hogy a polgármesternek vannak még tervei. Aki nem kiégett, és fizikailag lehetetlen állapotban lévő, annak nyilván vannak és legyenek is tervei. „Engem ez nem vigasztal” – véli Balogh – „ezen túl kell lépni.” Amit ugyancsak kifogásol, az a stílus. A tanár úr szerint irritáló a polgármesterre jellemző poroszos iskolamesteri stílus, amely a ráerőszakolás, az oktrojálás eszközeivel él, és semmibe veszi, lesöpri a másik véleményét. Ez nem tűrhető, főleg fiatalok körében nem nyerő. Az idősebbek még úgy ahogy lenyelik, elfogadják, de ez semmiképpen sem tolerálható. Ahhoz, hogy a változás keresztülvihető legyen, a képviselő-testületnek is másmilyennek kell lennie. Rengeteg olyan hozzászólás, észrevétel hangzik el a torony alatt, aminek az égvilágon semmilyen alapja nincs. „Elég gyakran nézem a közvetítéseket az önkormányzat üléseiről” – érvel Balogh –, „szinte megérdemlik egymást. Sokan csak azért beszélnek, hogy lássák őket, hogy a választóik mondhassák, igen, a képviselőnk is szóhoz jutott. Hogy mit mondott, azt már nem gondolják végig. Úgy vélem, mind a két részről nagyobb fegyelemre lenne szükség, hogy a képviselők csak ahhoz szóljanak hozzá, amihez értenek, és csak annyit, amennyit értenek belőle, a polgármester pedig engedje őket kibontakozni.”

Szeged mediterrán város?

A Zöld Baloldal programjában felsorolták, milyen változásokra lenne szükség, ezúttal Balogh sem vállalkozik mindegyik részletezésére. Ami kiemelendő és fontos hangsúlyozni: Szegeden a „fenn az ernyő, nincsen kas” hozzáállás dívik. Elvégezték a különböző felújításokat, kívülről minden csillog-villog, belülről meg rohadt. Minden látszólagos, szépen mutat, aztán meg rövid időn belül kezd kikopni, töredezni, süllyedni, tönkremenni. Elég, ha szétnézünk a Tisza Lajos körúton, vagy a Szentháromság utcában. Azt mondják, Szeged mediterrán város. „Ennél nagyobb badarságot nem hallottam még életemben” – bosszankodik Balogh –, „nem az, még csak nem is mediterrán jellegű, frontváros, Szeged frontvárossá vált. Fejetlenség van, skandalum, amit a polgármester művel, ezt mindenképpen vissza kellene fogni. Egyszerre csinál mindent, s rosszul. Ez óriási luxus.” Tessék jobban takarékoskodni a polgárok pénzével, üzen a Zöld Baloldal polgármester-jelöltje. Szerinte az uniós pénzekkel is baj van, nem tisztázott, mennyivel is rendelkezünk. Minden leendő városvezetésnek a munkahely-teremtést kell előtérbe helyeznie, hogy ne operett-dolgokra folyjék el a pénz, és a város nemcsak szép legyen kívülről, hanem lakható és élhető is, hogy boldog, elégedett emberek lakják. A tanár úr is egyetért közbevetésünkkel, ha nem rendelkezne egyetemmel, főiskolával, Szeged döglött város lenne. Ezt egyszer a polgármester is elismerte, figyelmeztet Balogh, csak úgy látszik, elfelejtette. Valóban meg kell nézni, ha nincs szabadtéri, nincs tanítás nyáron, a város tényleg halott, minden üzlet, vendéglő, kocsma korábban zár, mert egyszerűen nem érdemes nyitva tartani. Az egyetem és a főiskola tartja el a várost, s ezért nagyobb hála, elismerés, méltányosság járna nekik. A Zöld Baloldal elképzelései között szerepel többek között a lakbérek csökkentése, a 4 évre szóló, kiszámítható ciklus, hogy látsszon, milyen ütemezésben mi várható, stabilitás, a helyi beruházók támogatása és sok minden egyéb. Hosszú a lista.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.