Közélet

„Szívják a szegediek vérét” – a szegedi Fidesz a szúnyoghelyzetről + HANG

„Szívják a szegediek vérét” – a szegedi Fidesz a szúnyoghelyzetről + HANG

2010. június 18., péntek
„Szívják a szegediek vérét” – a szegedi Fidesz a szúnyoghelyzetről + HANG
A katasztrofálisnak is nevezhető szúnyoghelyzettel kapcsolatban interpellálni fog a szegedi Fidesz-frakció a június 25-i városi közgyűlésen – jelentette ki Gyimesi László pénteki sajtótájékoztatóján. A Fidesz szegedi elnöke szerint kistérségi szintű összefogásra is szükség lesz, figyelembe véve, hogy akár nyolc kilométert is meg tudnak tenni a vérszívók. Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója szintén a regionális szintű védekezést tartja egyedüli megoldásnak, melyhez 124 millió forintot igényeltek a Belügyminisztériumtól. „Elviselhetetlen mértéket öltött Szegeden a csípőszúnyogok száma, a késő délutáni óráktól lehetetlen a szabad levegőn tartózkodni” – mondta el Gyimesi László a szegedi Fidesz elnöke. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint „a szúnyogok katasztrófa közeli helyzetet idéztek elő, ráadásul apadóban van az irtásra szánt összeg is” – idézte a kft.-t Gyimesi. Az ár- és belvízhelyzet miatt előrelátható volt, hogy tarthatatlan helyzet következik be. „Ehhez képest későn és nem kellő intenzitással folyik a szúnyogirtás. A szegedi városvezetésnek azonban tudnia kellett volna, hogy mi következik” – fogalmazott a fideszes politikus. Éppen ezért a frakció interpellációt terjeszt be a június 25-i közgyűlésen Botka Lászlóhoz. Ebben az iránt fognak érdeklődni a fideszes önkormányzati képviselők, hogy elegendő-e az irtásra szánt összeg vagy sem. „Ha elegendő, akkor személyi alkalmatlanság következménye-e az invázió. Kíváncsiak vagyunk arra is, hogy miért nincs eredménye az irtásnak. Hasonló mértékű szúnyoginvázióra utoljára Szalay István szocialista polgármester idején volt példa” – mondta el Gyimesi. Úgy vélik, az irtás intenzitását meg kell emelni, hogy ne legyen elviselhetetlen a szabadban tartózkodás késődélutántól. A képviselő szerint szükség esetén emelni kell az irtásra szánt összeget is.

A vis major alapból kérnek támogatást

Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója arról tájékoztatta portálunkat, hogy a rendkívüli helyzet kialakulásához több dolog vezetett. Egyrészt rengeteg csapadék esett térségünkben az évszakhoz képest, emiatt belvíz, később pedig árvíz alakult ki. „Ezek együttesen sokszorosára emelték a szúnyoglárvák élőhelyeinek kiterjedését. A másik ok a rendkívüli meleg, hiszen a 30-25 fokos melegben a pocsolyák ontották a szúnyogokat” – elemezte a helyzetet Szabó Ferenc. Nagy probléma továbbá, hogy a környező településeknek – jellemzően falvaknak – nincs elég pénzük a védekezésre. „Hiába kezeljük Szegedet, miután a szúnyogok akár nyolc kilométert is képesek repülni, így berepülnek a kezelt területekre” – hívta fel a figyelmet Szabó. Az irtás körüli problémák között megemlítette a szeles időjárást is, ami akár napokra ellehetetleníti a védekezést. „Az elmúlt időszakban a korábbi heti-kétheti gyakorisággal szemben hetente repültünk irtani, illetve a múlt hét közepétől négynaponta felszálltak a gépek, hogy a szabadtéri rendezvények környékét megtisztítsuk a szúnyogoktól. Ezen kívül a kijuttatott hatóanyag mennyiségét is megnöveltük” – hangsúlyozta Szabó Ferenc. A gyálaréti Tisza-holtágnál hetente kétszer végeznek védekezést, akárcsak az ártéri erdőknél a töltés oldali külső sávoknál. „Javaslatot tettünk a védelmi bizottságnak arra, hogy a települések a Belügyminisztérium árvízvédelmi vis major alapjából kérjenek 124 millió forint támogatást, és akkor összehangolt módon el tudnánk végezni a biológiai és kémiai védekezést” – mondta el Szabó, aki szerint ez az egyetlen módja annak, hogy a jelenlegi katasztrofális helyzetet megoldják. Szeged nem képes egyedül ezt a problémát megoldani, a mintegy 20 települést érintő regionális együttműködéshez viszont pénz kell.
Hallgassa meg a Rádió88 Gyimesi Lászlóval, a Fidesz szegedi elnökével készített hanganyagát!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.