Közélet

Vissza kell vonni a szlovákiai nyelvtörvényt

Vissza kell vonni a szlovákiai nyelvtörvényt

2010. február 11., csütörtök
Vissza kell vonni a szlovákiai nyelvtörvényt

A szlovák-magyar kapcsolatok megnyugtató rendezését szolgálná, ha a szlovák kormány teljes mértékben visszavonná az államnyelvtörvényt – jelentette ki Németh Zsolt, miután Budapesten tárgyalt Knut Vollebaekkel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségi főbiztosával.

Az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának fideszes elnöke hangsúlyozta: a főbiztos arról tájékoztatta őt, hogy mindaddig nem fejezi be a törvény körüli közvetítői munkáját, ameddig megnyugtató megoldás nem születik a felvidék magyarság nyelvi problémájára - olvasható a Magyar Nemzet honlapján.

Németh Zsolt

kijelentette: a találkozón egyet nem értését fejezte ki

Knut Vollebaeknek

azzal a kijelentésével kapcsolatban, hogy a szlovák államnyelvtörvény nem ütközik a nemzetközi jogi normákba. A fideszes képviselő úgy véli, hogy a jogszabály egyértelműen sérti a nemzetközi normákat, melyet véleménye szerint az Európai Unió jogi segélyszolgálatának közelmúltban hozott véleménye is alátámaszt, amely diszkriminatívnak minisíti a törvényt. Az ellenzéki képviselő arról is beszélt, hogy a Fidesz támogatja azt az alapot, amelyet a magyar kormány a jogsérelmet szenvedő felvidéki magyarok számára hozott létre. Németh Zsolt szerint ez az intézkedés - mely körül Magyarországon politikai konszenzus alakult ki - nem ellentétes a nemzetközi joggal és a jövendőbeli kormány támogatását is mindaddig élvezni fogja, amíg vissza nem vonják a szóban forgó diszkriminatív törvény.

További részleteket a Magyar Nemzet honlapján olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.