Közélet

Az alapító Mécs is kilépett az MDF-ből

Az alapító Mécs is kilépett az MDF-ből

2010. február 11., csütörtök
Az alapító Mécs is kilépett az MDF-ből
Kilépett az MDF-ből Mécs László, egyetemi főorvos, a párt Csongrád megyei választmányának tagja. Az alapító tag több mint húszéves politizálás után tiltakozásul lépett ki az MDF-SZDSZ választási együttműködése, illetve amiatt, hogy Csongrád megye 6-os számú választókerületében Mészáros Tamás helyett az SZDSZ megyei elnökét, Takács Róbertet indítják. „Helytelenítjük azt az eljárást, ahogy az MDF országos elnöksége, felső vezetése a politikai akaratát, a párt alapszabályán és szervezeti felépítésén átnyúlva próbálja érvényesíteni, méghozzá olyan eszközökkel, melyek súrolják a tisztesség határát” – jelentette ki Jávor Zoltán, az MDF Csongrád megyei választmányának és a hódmezővásárhelyi szervezetének tagja csütörtökön szegedi sajtótájékoztatóján. A Magyar Demokrata Fórum Csongrád megyei jelöltjeit szerdán mutatták be. Ahogy a SZEGEDma.hu is beszámolt róla, a 6-os számú választókerületben Takács Róbert, az SZDSZ megyei elnöke gyűjti a kopogtatócédulákat, holott a megyei választmány Mészáros Tamás jelöltségét kétszer is megerősítette. Horváth István, az MDF országos elnökségének tagja azt mondta, hogy azért indítják Takácsot, mert Mészáros nem az MDF-hez méltó módon állt helyt az európai parlamenti választásokkor, illetve utána sem. Ezzel szemben a párt megyei elnöke Rabi Mihály az MTI kérdésére azt mondta, hogy Takács jelöltségéről a megyei választmány még nem hozott döntést.

Bírósághoz fordulnak az alapszervezet felfüggesztése miatt

A vásárhelyi alapszervezetet Dávid Ibolya felfüggesztette, mondván, hogy a helyi szervezet annak ellenére jelölte ismét Mészáros Tamást a 6-os választókerületben, hogy az országos választmány kimondta erre a vétót. A helyi szervezet élére Karsai Péter elnöki biztost nevezték ki, ami alapszabálysértő Jávor Zoltán szerint. Mint elmondta, szervezeti ügyekben van mód alapszervezet felfüggesztésre, Mészáros újbóli jelölése viszont nem tekinthető szervezeti kérdésnek. A jelölést egyébként is a Választókerületi Egyeztető Fórum (VEF) hozza, az ő tevékenységüket függeszthették volna fel. „Ez nem más, mint joggal való visszaélés” – hangsúlyozta Jávor, aki elmondta, hogy napokon belül bírósághoz fordulnak ez ügyben. Mészáros Tamás jelölésének felülírása miatt pedig a párt etikai és fegyelmi bizottságához fognak fordulni. Miután az országos választmány kivette az országgyűlési képviselőjelöltek közül Mészárost, a megyei választmány 7 igen, 1 nem és 3 érvénytelen szavazattal ismét őt jelölte. Az országos vezetés most azzal indokolja Mészáros leváltását, hogy nem lett volna hivatott újságírókkal közölni azt, hogy a párt megyei választmánya nem támogatta az SZDSZ-szel való együttműködést. Jávor Zoltán szerint azonban eleve nem neki szánták a 6-os számú választókerületi jelöltséget, hanem az SZDSZ megyei elnökének. Mészáros Tamás úgy látja, hogy a sajtónak azonban joga van tudni arról, ha olyan döntések születnek egy parlamenti tagságra aspiráló pártnál, melyek lényegében változtatják meg az adott pártot. Politikai irányváltásról egyébként is csak országos gyűlés dönthet, nem pedig az elnök. „Az MDF elképzeléseit valóban az SZDSZ megyei elnöke tudja reprezentálni?” – tette fel a kérdést Mészáros Tamás. Mint elmondta, az eddig hozzá eljuttatott kopogtatócédulákat a leadja megsemmisítésre helyi választási bizottságnak.

Mécs kilépett

„Azért léptem ki, hogy fölhívjam a figyelmet arra, hogy az MDF háza táján nagy problémák vannak” – nyilatkozta portálunknak Mécs László, az MDF szegedi frakciójának vezetője, a Csongrád megyei választmány tagja. Mint elmondta a párt megyei választmánya nem támogatta az SZDSZ-szel való együttműködést, ennek ellenére szabaddemokrata jelöltre cserélték le Mészáros Tamást. Mindez Mécs szerint sérti a demokrácia és a véleménynyilvánítás szabadságát. „Ez már olyan erkölcsi mélypont az MDF részéről, hogy jóérzésű ember ezt fel nem vállalhatja” – olvasható Mécs László nyilatkozatában. Kérdésünkre elmondta, szerinte további kilépések várhatók, más megyékben is. mecs_laszloHallgassa meg a Mécs Lászlóval készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.