Közélet

Miklós Péter élővé tenné a Fidesz kulturális tagozatát

Miklós Péter élővé tenné a Fidesz kulturális tagozatát

2009. december 1., kedd
Miklós Péter élővé tenné a Fidesz kulturális tagozatát
Nagy lendülettel látott munkához a Fidesz Csongrád megyei kulturális tagozatának nemrégiben megválasztott elnöke, Miklós Péter. A történész-muzeológus – aki nem mellesleg a SZEGEDma.hu munkatársa is – célja, hogy élővé tegye a tagozatot, s integrálja azokat a személyeket, akik a kultúra, a közművelődés, az oktatás, a szellemi élet vagy a sport bármely területén dolgoznak. A Fidesz – MPSZ szervezeteinek idei tisztújítása során új elnököt választott a Csongrád megyei kulturális tagozat: Pál József bölcsészprofesszort Miklós Péter történész-muzeológus váltotta a tisztségben. Miklós Pétert széles körű tevékenysége is érdemesítette a posztra: a Móra Ferenc Múzeum kutatója, oktat a Szegedi Tudományegyetemen, szerkesztője a Bölcső című egyetemi lapnak, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség megyei elnöke, országos alelnöke. Újjászerveződött egyébként a tagozat vezetése is. „A most létrejött elnökség kicsit más, mint a korábbi. Fontosnak tartom, hogy szakítani tudtunk a hagyományos, kissé elitista beállítottsággal, s nem csak a közvélemény által elefántcsonttoronyban élő értelmiségieknek tartott szakemberek kerültek a vezetésbe. Az új elnökség tagjai között találunk egyetemistát (Német Eszter szegedi joghallgató), sportügyekkel foglalkozó szakembert (Kohári Nándor szegedi önkormányzati képviselő, sportbizottsági elnök), egyetemi professzorokat (Falkay György, Pál József, Wittmann Tibor a Szegedi Tudományegyetemről), tanárnőt (Hortobágyi Éva Szentesről), valamint civil szervezeteket menedzselő, kulturális és közéleti rendezvényeket szervező személyt (Dobák Lászlóné Szőregről) is. Úgy gondolom, ennek révén a tagozat talán több problémára tud rálátni, több aspektusból tudja ezeket megközelíteni, szélesebb körű tevékenységet tud majd ellátni, mint korábban” – kezdi az elnök.

Ideológiai-szellemi útmutatást adna a tagozat

Miklós Péter nem rejti véka alá: célja, hogy minél aktívabb tevékenységgel mutasson önálló arculatot a kulturális tagozat. „Azon dolgozunk, hogy minél inkább együttműködésre ösztönözzük, közösségbe integráljuk azokat a Fideszhez kötődő szakembereket, akik a megyében a kultúra, a közművelődés, az oktatás, a szellemi élet vagy éppen a sport valamely területén működnek. Szeretném, ha az országos, a megyei vagy a helyi kormányzás esetén a döntéshozók figyelembe vennék ezen szereplők szakpolitikai véleményét. Az elsődleges feladat éppen ezért az, hogy valóban élő tagozatot hozzunk létre. A közéleti és a szakkérdésekben is megnyilvánuló szervvé kell válnunk, amely állásfoglalásaival, saját, szakértői szempontrendszerével bővíti a parlamenti és az önkormányzati képviselők napi politikai rutinon túli látókörét.” Az új elnök munkáját az az alapvetése határozza meg, miszerint a konzervatív politizáláshoz ideológiai-szellemi útmutatás is szükségeltetik. Ennek jegyében karolt föl vagy szervezett saját maga korábban is rendezvényeket (hogy csak két közeli példát említsünk: beszélgetés Barlay Ödön Szabolcs atyával, illetve Dávid Júlia festőművész kiállítása a Polgári Szalonban; társszervező: Rózsavölgyi József).

Kulturális koncepcióval a polgármester leváltásáért

Szellemi hátteret, ideológiai alapvetést biztosítani, kulturális nyitottságot mutatni – összegzi a feladatokat Miklós Péter, aki hozzáteszi: számít elődje, Pál József professzor támogatására is. S ha már a támogatásnál tartunk, a kulturális tagozat, illetve annak elnöke munkáját természetesen elsősorban Szegedre összpontosítja, hiszen ez a megye szellemi-művelődési-oktatási központja, de minden egyes Csongrád megyei fideszes választókerületi elnöknek, képviselőjelöltnek meg kívánja adni a segítséget a választási sikerhez, valamint azt azt követő kormányzáshoz. „Nehéz menet lesz Szegeden 2010-ben az országgyűlési, majd az önkormányzati választás, de nem titkoljuk, szeretnénk közreműködni a jelenlegi szocialista polgármester leváltásában. Ehhez olyan kulturális koncepciót dolgozunk ki, amely az oktatásügytől a színházi életen át a sportig terjed, versenyképes és végrehajtható, a szegediek érdekeinek megfelel, s azokat szolgálja ki. Ugyanakkor tudjuk, a többi nagyobb városban, Makón, Szentesen és Csongrádon is fontos lenne a váltás, ebben is segíteni kívánunk. Valamennyi jelöltünk számíthat munkánkra, programunkra, ötleteinkre, szakmai és emberi segítségünkre” – ígéri Miklós Péter. Az elnök elárulta: a rendezvények terén is színesebbé kívánják tenni a kínálatot. Szeged természetesen itt is prioritást élvez, de a megye más településein is megjelennek programjaikkal, a polgári-konzervatív szellemi beállítottsághoz kötődő előadásokkal, estekkel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.