Közélet

A Jobbik-szavazók 25%-a fideszes volt

A Jobbik-szavazók 25%-a fideszes volt

2009. július 29., szerda
A Jobbik-szavazók 25%-a fideszes volt

Kevesebb jobbikos támogatná a határon túli magyarok kettős állampolgárságának ügyét, mint ahány fideszes szavazó – áll a Nézőpont Intézet Heti Válasz számára készített júliusi kutatásában. A felmérés szerint a radikálisok tábora igen heterogén és tévedés, hogy a kiábrándult MSZP-sek a Jobbikot választották – írja az Inforadio.hu.

A Jobbik-tábor sokszínűségére utal támogatóinak heterogén 2006-os politikai identitása. A Vona-Morvai-pártot most támogatók 27 százaléka volt korábban szocialista szavazó - jóllehet a volt MSZP-sek emlékezete megkopott -, 25 százalékuk pedig anno a Fideszt támogatta. Noha ezt ma már nem lehet közvélemény-kutatással felbecsülni, valószínűsíthető, hogy a kisgazdapárt sok egykori szavazója (akik később az MSZP vagy a Fidesz táborához csatlakoztak) váltott most át a Jobbikra. Az adatok jól mutatják: tévedés, hogy a kiábrándult MSZP-sek mind egy szálig a radikális párthoz csatlakoztak volna. Jelentős, de pontosan fel nem becsülhető részük inaktívvá vált, mások pedig a Fidesz támogatói lettek. A polgári párt száz szavazójából hét 2006-ban még a szocialistákat választotta. A baloldal válságát és a baloldaliak elbizonytalanodását mutatja a határon túli magyarsághoz való tanácstalan MSZP-s viszony. Az öt évvel ezelőtti merev elutasítás mára a külhoni állampolgárság elfogadásává szelídült. Míg 2004-ben a népszavazáson fej fej melletti eredmény született, ma már az összes megkérdezett 68 százaléka támogatná a kettős állampolgárság bevezetését. Sőt, a szocialista párt támogatóinak 38 százaléka is igennel voksolna. Érdekesség és újabb bizonyíték a Jobbik-szimpatizánsok sokszínűségére, hogy csak 75 százalékuk adna magyar állampolgárságot a határon túliaknak, miközben a fideszesek 87 százaléka vállal szolidaritást. Ezek alapján kissé más színben tűnik fel a Jobbik "Magyarország a magyaroké" jelszava. A teljes cikk az

inforadio.hu-n itt

olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.