Közélet

Nyílt levél a lakótelep ellen

Nyílt levél a lakótelep ellen

2009. május 5., kedd
Nyílt levél a lakótelep ellen
lakforum1

A Mura, Lajta, Kismartoni, Kátay, Kápolna, Szende B., Rigó, Bakay N., Ruszti utcaés a Kálvária térlakói 210 aláírással alátámasztva fejezik ki tiltakozásukat a Bakai Nándor utca, Huszár utca, Rigó utca és Mura utca által határolt területre tervezett 600 lakásos lakótelep kialakításával szemben.

Az új lakóövezetet úgy építenék meg, hogy a besorolási övezetet megváltoztatva a környékre jellemzőnél lényegesen magasabb épületeket emelnének. Az ügyben nemrégiben

lakossági fórumot is tartottak

, most pedig egy nyílt levelet juttattak el a lakók szerkesztőségünkbe, amit alább teljes terjedelmében teszünk közzé.

Nyílt levél Botka László Polgármester Úrhoz

Tisztelt Polgármester Úr!

Önnek és a város vezetésének sokszor hangoztatott fő célkitűzése az „élhető város megteremtése, melyben az ott élők jól érzik magukat". Ezen cél megvalósítása érdekében fordulunk Önhöz.

A Bakai Nándor utca, Huszár utca, Rigó utca és Mura utca által határolt területre tervezett 600 lakásos lakótelep kialakítása a területre jelenleg érvényes építési szabályzatának módosítását igényli. A jelenlegi 6-9 méteres beépítési magasságot 12,5-15 méterre kell emelni.

Az érintett övezetben lakók a beépítési magasság módosítása ellen több ízben (2008. augusztus 12-én és 2009. március 17-én) benyújtották tiltakozásukat Nagy Sándor alpolgármester úrnak és Sz. Fehér Éva városi főépítész asszonynak, melynek lényege, hogy az említett terület településszerkezeti és szabályozási terve, valamint építési szabályzata ne módosuljon. Ne érintse magasabb beépítési övezetbe sorolás, azaz maradjon a területen egységesen a jelenleg érvényes 6-9 méteres beépítési magasság.

Észrevételeinket a tervezés során figyelmen kívül hagyták.

A 2009. február 16-án kifüggesztett városrendezési tervezeten változatlanul szerepelnek a 12,5 és 15 m-es építmény magasságú lakótömbök.

A KIFÜGGESZTETT TERV JÓVÁHAGYÁSA ELLEN TILTAKOZUNK!

Sajnálatos módon az érintettek nem kaptak értesítést az e témában 2008. november 28-án tartott lakossági fórumról melyen lehetőségünk lett volna érdekeinket képviselni.

2009. április 09-én megtartottuk saját lakossági FÓRUMUNKAT, melynek eredménye, hogy a lakók ismételten és egybehangzóan elutasítják az építménymagasság emelésének tervét!

Jelen levelünkhöz csatoljuk a körzetünkben élő érintett tulajdonosok és lakosok tiltakozását dokumentáló aláíró íveket. (210 aláírás)

Tiltakozásunk főbb okai:A jelenleg érvényben lévő szabályozási terven a módosítandó terület Lk kisvárosias, közepes laksűrűségű 5-ös kategóriájú övezetbe tarozik, ahol a megengedett legmagasabb építménymagasság 6-9 m. Az övezetet határoló Mura-, Lajta-, Kápolna- és Rigó utca vége Lke, kertvárosias, alacsony laksűrűségű lakó övezetbe tartozik (6 m). Véleményünk szerint a tervezett változtatás, vagyis a 15 m-es építménymagasság engedélyezését csak a befektető és a kivitelező gazdasági érdekei indokolják, mivel a jelenlegi, 6 m-es építménymagasságú környezet kellős közepén, lakótelep jelleggel egy nagyvárosias, nagy laksűrűségű, oda nem illő övezetet akar kialakítani.

A tervezet szerint a létesítendő területre 600 új lakást terveznek bezsúfolni. Jelenleg az egész körzetben nincs összesen 600 lakás, ezért úgy véljük, nagyon torz városkép alakulna ki, melyet nem látunk indokoltnak és településszerkezetileg alátámasztottnak.

Úgy gondoljuk, hogy a 9 m-es magasságon felül tervezett házak építése összeegyeztethetetlen a kialakult városképpel és az övezet meghatározó jellegével.

A kertvárosias Mura-, Lajta- és Kápolna utca és a kisvárosias Szende Béla- és Rigó utca keskeny utcái alkalmatlanok a nagyvárosias forgalom lebonyolítására. A jelenlegi terveken szereplő, majdani lakásszámhoz tartozó gépjármű forgalom elviselhetetlenné tenné a körzetünkben élők életét mind a zaj, mind a levegőszennyezés vonatkozásában. Ezen túlmenően a gépjárművek mennyisége olyan forgalmat generálna körzetünkben, melyhez az infrastrukturális feltételek sem most, sem a jövőben nem teremthetők meg.

Ingatlanjaink értéke szempontjából a tervezett lakóövezeti átsorolás és az ezt követő beruházás engedélyezése véleményünk szerint súlyos anyagi károkat okoz az itt élőknek (statikai problémák, állagmegóvás, forgalmi értékcsökkenés stb.).

Az élhető város megteremtése, melyben az ott élők jól érzik magukat", csak üres szólam marad akkor, ha az ezzel a szemlélettel teljesen ellenkező terv megvalósulását kényszerítik a lakosságra.

Ez a tervezet a város építésügyi koncepciójával homlok egyenesen ellentétes.

Meg kívánjuk jegyezni továbbá, hogy a jelen piaci és gazdasági környezet sem indokolja az építési szabályzat ilyen drasztikus módosítását, mely maga után vonja egy nagy volumenű beruházás engedélyezését.

Összegezve: Ellenezzük a Huszár utca, Bakai Nándor utca, Mura utca és Rigó utca által határolt tömb településszerkezeti - szabályozási tervének és építési szabályzatának módosítását.A jelenlegi besorolás pontosan megfelel az érintett övezet jellegének. A 6-9 m-es besorolás illeszkedik a szomszédos utcaképhez.

Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a tervezet nem veszi figyelembe a terület közlekedési adottságait és nem ad megfelelő megoldást a problémára (mert nem is adhat). A forgalomtechnikai szabályozás elengedhetetlen a számítható nagy átmenő forgalom megakadályozásához. Javaslatot várunk ennek a megoldására.

600 lakás ilyen kis területre való bezsúfolása nem valókertvárosias, alacsony laksűrűségű lakó övezetbe. Tiltakozunk az ellen, hogy ránk kényszerítsenek egy ésszerűtlen és élhetetlen környezetet.

Tisztelt Polgármester Úr!

A tiltakozását kifejező minimum 210 választópolgára a településszerkezeti - szabályozási terv és építési szabályzat módosítására elkészült terv visszavonásának indítványozását várja Öntől.

Igényeink szerinti változtatást kérünk, egyeztetést várunk Öntől és azt, hogy tegyék lehetővé az ezekről való párbeszédet.

Tisztelettel:

Mura-, Lajta-, Kismartoni-, Kátay-, Kápolna-, Szende B.-, Rigó-, Bakay N.-, Ruszti utcaés a Kálvária térlakói.

A szerkesztőségben elérhető melléklet: érintett tulajdonosok és lakosok tiltakozását dokumentáló aláíró ívek. (210 aláírás)

1 példány a Lakossági fórum jegyzőkönyvének másolatából.

Szeged, 2009. március 25.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.