Közélet

Szent-Iványi: a liberálisok számítanak

Szent-Iványi: a liberálisok számítanak

2009. május 25., hétfő
Szent-Iványi: a liberálisok számítanak

A liberálisok a megkérdőjelezhetetlen és megkerülhetetlen harmadik erőnek számítanak az Európai Parlamentben és az egyes tagországokban; az SZDSZ arra törekszik, hogy ez Magyarországon is így legyen - jelentette ki Szent-Iványi István, a párt európai parlamenti (EP-) képviselője hétfőn Szegeden.

A június 7-i választás arról is szól majd, hogy Magyarország mit üzen Európának: összhangban vagyunk-e ezzel a tendenciával vagy sem - mondta az SZDSZ országos tanácsának elnöke sajtótájékoztatóján. Az SZDSZ EP-listavezetője hangsúlyozta, a párt európai parlamenti programja szoros összhangban van az európai liberális pártcsalád választási elképzelésével, míg ez nem minden részletben mondható el az MSZP és a Fidesz esetében. A liberális párt programjának egyik legfontosabb eleme a munkavállalás szabadságának teljes kiterjesztése, ideértve Németországot és Ausztriát - közölte a politikus. Hozzátette: a nyugat-európai szociáldemokrata pártok - saját munkavállalóik érdekeire hivatkozva - ezt elutasították. Fontos liberális célkitűzés a szolgáltatási irányelv további egyszerűsítése is, annak érdekében, hogy a magyar kis- és középvállalkozók valóban mindenféle korlátozás nélkül nyújthassanak szolgáltatásokat az unió egészében. A további könnyítéseket e területen korábban egy néppárti-szocialista együttműködés akadályozta meg az európai parlamentben - tudatta

Szent-Iványi István.

Bóka János

, az SZDSZ európai parlamenti képviselő-jelöltje kifejtette: az Erasmus-program az unió egyik legsikeresebb kezdeményezése, melyet érdemes lenne felgyorsítani. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a magyar hallgatók számára olyan objektív korlátok vannak - elsősorban az anyagi források hiánya -, amelyek megakadályozzák a nagyobb arányú részvételt. A liberális párt programjának egyik fontos pontja, hogy minden magyar hallgatónak legyen reális esélye arra, hogy felsőoktatási tanulmányaiból legalább egy szemesztert külföldön töltsön - közölte a képviselő-jelölt. Az Erasmus-program támogatásának növelésére az uniós költségvetésben lenne mozgástér: az EU minden, a területén található szarvasmarhára naponta kér eurót költ, a hallgatók esetében ez az összeg csupán 70 euró cent - fogalmazott Bóka János, aki a külföldön tanuló diákok munkavállalását is szervezett formában segítené, amely az anyagi lehetőségek javítása mellett a munkatapasztalatok megszerzése miatt is előnyös lenne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.