Közélet

Megfeszül az ország: Demonstráció Szegeden is

Megfeszül az ország: Demonstráció Szegeden is

2009. április 3., péntek
Megfeszül az ország: Demonstráció Szegeden is

„Meg kell változtatni azt a bevett gyakorlatot, hogy az elit zárt szobákban dönti el, mi legyen az országgal" - Fricz Tamás, politológusnak ezzel

a Magyar Nemzetnek

tett nyilatkozatával harangozta be portálunk az április 5-re, a Hősök terére meghirdetett demonstrációt

. Az előrehozott választásokért tartandó megmozdulás híre országos tiltakozási hullámot indított. Szegeden a Jobbik és a Magyar Gárda szervezésében vette kezdetét a tiltakozássorozat péntek reggel.

Szegeden a közgyűlés megkezdésekor a városháza dísztermének karzatáról szórtak röplapokat a radikális párt szegedi aktivistái. Az este hat órára meghirdetett beszédekig pedig a Széchenyi téren gyülekeztek, az EP-kampányuk keretében standot állítottak fel, a Klauzál téren pedig aláírásokat gyűjtöttek az előrehozott választásokért.

A böszme, a Fityesz és az ideges polgármester

A Magyar Gárda félpályás útlezárással csatlakozott a délelőtti akciókhoz az M5-ös út városból kivezető szakaszánál. Közel egy tucat autóval zárták le az egyik sávot miközben az „El...tad, te böszme állat", „Hol a pénzünk? Vissza a lopott vagyont!", vagy a „Fityesz csendesen kérődzik, igen jámbor fajta" feliratú transzparenseket lóbálták. A közgyűlésen is feszülté vált a hangulat, mikor

Botka László

, Szeged első embere

Haág Zalánt

, ellenzéki politikustársát minősíthetetlen módon sértette meg:

az ellenzék kivonult

. A „sértett fél" rögtönzött sajtótájékoztatón kérte számon a polgármestertől viselkedését, célozva Botka ingatag idegállapotára.

Feszült hangulat, óriásdemonstráció vasárnap

Bajnai Gordon

háza előtt is demonstráltak a radikális párt képviselői és a hozzájuk csatlakozók még csütörtökön. A

Hvg.hu

videón rögzítette a megmozdulást, ahol felszólalt

Morvai Krisztina

is. Az esemény a szélsőséges megnyilvánulásoktól sem volt mentes. A vasárnapi Hősök terére szervezett akcióra pedig akár százezres tömeg is összegyűlhet. Szegedről is több csoport indul. Portálunk

Benke Zsoltot

érte utol, aki egy buszt szervezett a megyeháza elé vasárnap fél tízre. Onnan indul a mintegy 50 fő. Benke a SZEGEDma-nak tett nyilatkozatában elmondta, hogy többen mennek vonattal is, csak ismerősei körében még egy busznyi nevet tud, akik a fővárosba utaznak. A szervező szerint csak az nem veszi észre, hogy az egyetlen, a nemzet által legitimnek tartott megoldás az előrehozott választás, aki szándékosan nem akarja. De éppen ők ülnek az egyre ingatagabb kormányzó pozícióban. Ezért van arra szükség - tette hozzá -, hogy sokan hallassuk a hangunkat: nem akarunk újabb mutyizást a hatalom megtartása érdekében; előrehozott választást akarunk.

Tüntetés Szegeden, a Széchenyi téren

A hat órára meghirdetett beszédekre mintegy fél százan gyűltek össze a városháza elé. A városháza előtt elhangzott beszédek az előrehozott választások szükségessége és a nemzetféltő gondolatok mellett az SZDSZ politikáját kritizálták.

Tóth Péter

szerint elég volt abból, hogy egy 1%-os támogatottságot felmutatni képtelen törpepárt évek óta zsarolásaival, mutyizásaival irányítja az országot. A szónokok szerint elfogadhatatlan az is, hogy

Bajnai Gordon

csomagja a nemzet újabb sarcolásával próbálja pótolni egy fehérgalléros bűnözői csoport állami vagyonból évek alatt elrabolt pénzét. A felszólalók szerint itt az ideje, hogy az előrehozott választások után rendet tegyen a nép által választott kormányerő az országban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.