Közélet

Szegedi fiatalok: Előrehozott választást!

Szegedi fiatalok: Előrehozott választást!

2009. március 25., szerda
Szegedi fiatalok: Előrehozott választást!

Az Országgyűlés azonnali feloszlatását és előrehozott választásokat követelnek szegedi ifjúsági szervezetek. A Fiatalok a Városért Egyesület, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Csongrád megyei szervezete, illetve a Fidelitas szegedi szervezete szerint a gazdasági, társadalmi és politikai válságból háttéralkuk révén nem kecmereghet ki az ország: a nép kezébe kell adni a döntést.

A

Gyurcsány Ferenc

lemondását követően kialakult politikai helyzetről tartott szerdán Szegeden sajtótájékoztatót a Fiatalok a Városért Egyesület, a Fidelitas szegedi és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) Csongrád megyei szervezete.

Tarnai Zoltán,

a Fiatalok a Városért Egyesület elnöke elmondta: Gyurcsány Ferenc kormányának tevékenysége, illetve a miniszterelnök szombati, kongresszusi beszéde kapcsán Magyarországon gazdasági, morális és politikai válság alakult ki, melynek megoldását csak az előrehozott választások kiírása jelentheti. Politikai háttéralkukon keresztül ebben a helyzetben már sehová sem lehet eljutni - fogalmazott. Tarnai szerint a fiatalok különösképpen a saját bőrükön érzik a nehézségeket: megszerzett tudásukat idehaza nem, csak külföldön tudják kamatoztatni - példaként említette, hogy Szegeden jelenleg mindösszesen 17(!) állást kínálnak diplomásoknak -, s a hitelválság is őket érinti leginkább. Az elnök arra szólította föl Szeged MSZP-s országgyűlési képviselőit, ne álljanak a hatalmunkat féltők sorába, támogassák az előrehozott választásokat. A Fidelitas szegedi elnöke mindezt azzal egészítette ki, hogy az MSZP és az SZDSZ kormányzásának csaknem hét esztendeje alatt a fiatalok helyzete kiszámíthatatlanná vált, a betartatlan ígéretek átvert, kisemmizett nemzedékké tették az ifjúságot.

Velő Miklós

azt mondta: tisztességtelen, hogy az emberekkel akarják megfizettetni a kormányzati kudarcok árat. Úgy véli, csak egy széles társadalmi támogatottságot élvező, új Országgyűlés és egy új, legitim kormány képes megteremteni a bizalmat, nem pedig egy bukott kabinet és egy hitelét veszített miniszterelnök. A két említett szervezet az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Csongrád megyei csoportjával közös nyilatkozatban vázolta föl fönti álláspontját; a dokumentumot Tarnai Zoltán és Velő Miklós mellett

Szanka László

, a Fiatalok a Városért Egyesület ügyvivője, valamint az IKSZ Csongrád megyei elnöke,

Miklós Péter

írta alá. A nyilatkozatot a sajtótájékoztató végén átnyújtották

Bodó Imrének

, Szeged fideszes országgyűlési képviselőjének, arra kérve őt, parlamenti munkája során képviselje az ifjúsági szervezetek véleményét és érdekeit, s tegyen meg mindent az előrehozott választások kiírásáért. Szerdán egyébként

Sólyom László

köztársasági elnök is úgy nyilatkozott, csak az új választások révén remélhetjük, hogy az ország leküzdi a válságot - az államfő is óva intette a politikai elitet a különböző háttéralkuktól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.