Közélet

Kohári: „A polgármester legyen sportszerű!”

Kohári: „A polgármester legyen sportszerű!”

2009. február 4., szerda
Kohári: „A polgármester legyen sportszerű!”

Fotó: Gémes Sándor

A sportpályák helyzete, a szegedi sportpolitika megmozgatta a helyi jobboldalt is, hiszen szerdán Kohári Nándor (Fidesz), az ifjúsági és sportbizottság elnöke és Kalmár Ferenc (KDNP), a városüzemeltetési bizottság elnöke a SZVSE sportegyesület ellen folytatott hadjárat miatt tartott szerdán sajtótájékoztatót. Szentgyörgyi Pál alpolgármester közleményben reagált az elhangzottakra.

Kohári

felvezetőjében elmondta, hogy Szeged város ifjúsági és sportbizottságának kormánypárti többsége felsőbb utasításra két egymást követő bizottsági ülésről maradt kollektíven távol a tavalyi esztendő végén, megakadályozva ezzel, hogy a sportcélú támogatási keret év végi maradványpénzeit ki lehessen osztani az egyesületek számára. Így összesen 1,6 millió forintot vettek el a sporttól.

Nagy nulla a legnagyobbnak

Kohári kitért arra is, hogy a SZVSE ingatlanjáért folyó harc miatt - amiről a SZEGEDma.hu már több cikkében is beszámolt - Botka Lászlóék frontot nyitottak a vasutas egyesület felé, és az „ingatlanbiznisz" meghiúsulása miatt felbontották a SZVSE atlétikai szakosztályának 800 ezer forintos szerződését, és az utánpótlás számára sem szavazták meg az 1,7 millió forintnyi támogatást. „Így Szeged második legrégebbi, és a legnagyobb taglétszámú sportegyesülete 2008-ban nulla forint támogatást kapott" - összegezte a vasutasok városi segítségét Kohári. „Ezért felszólítjuk Botka László polgármestert, hogy hagyja abba a Szegedi Vasutas Sportegyesület ellen indított piszkos háborúját, s legyen végre sportszerű, biztosítsa a szegedi sportegyesületek egyenlő támogatását!" - tette hozzá.

Lesz-e működési támogatás?

Előbbi felvetéshez

Kalmár Ferenc

hozzáfűzte, hogy a frakció ismét él azon javaslatával, amit a korábbi hatalom eddig mindig elvetett, hogy a sportlétesítményeket fenntartó egyesületek - négy ilyen van Szegeden - részesülhessenek az önkormányzat sportcélú keretének működési támogatásából. Cserébe az így támogatott egyesületeknek biztosítaniuk kell, hogy ezen támogatás arányában iskolák, önkormányzati rendezvények vehessék igénybe a létesítményeiket. Kalmár szerint ezzel a rendszerrel elérhető az is, hogy az egyesületek kezelésében lévő pályák ne menjenek tönkre. A javaslat nem terheli pluszkiadással a költségvetést, csak a meglévő források egy részének ésszerűbb és átláthatóbb felhasználását teszi lehetővé.

Frissítve: Szentgyörgyi Pál válasza

Szentgyörgyi Pál

alpolgármester közleményben reagált a Fidesz-KDNP sajtótájékoztatójára. „A SZVSE támogatásával kapcsolatban az elmúlt időszakban kétszer tájékoztattam az ifjúsági és sportbizottságot, így Kohári képviselő úr tudatosan nem mond igazat, amikor háborút emleget és azt állítja, hogy az egyesület nem részesül támogatásban. A valóság ezzel szemben az, hogy a szakosztályok már régen nem a SZVSE leromlott pályáit használják, hanem az önkormányzat sportlétesítményeit, mégpedig ingyen. Így például a labdarúgók Gyálaréten, az atléták az Etelka soron jutottak ehhez a lehetőséghez. A SZVSE-vel, mint egyesülettel az önkormányzat pedig azért nem tudott támogatási szerződést kötni, mert az jelentős köztartozást halmozott fel – ez pedig törvény szerint támogatást kizáró ok” – írja az alpolgármester.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.