Közélet

Semmi rendkívüli: Elmaradt a rendkívüli közgyűlés

Semmi rendkívüli: Elmaradt a rendkívüli közgyűlés

2009. január 24., szombat
Semmi rendkívüli: Elmaradt a rendkívüli közgyűlés

Fotók: Gémes Sándor

Szombaton reggel 8 órakor, majd az újbóli összehíváskor, 9 órakor is határozatképtelennek bizonyult a szegedi rendkívüli közgyűlés, így nem volt lehetőség az érdemi tárgyalásra. A 43 képviselőből 13 fő kezdte itt a napját, az MSZP-s és SZDSZ-es városatyák - a polgármesterrel és az alpolgármesterekkel együtt - nem jelentek meg a városházi Lechner-teremben.

A Fidesz-frakció a szociális és gazdasági válság szegedi hatásait kívánta elemezi, illetve felterjesztést kívánt elfogadtatni, melyben a közgyűlés a kormányzatnak a közalkalmazottakat, a köztisztviselőket, a nyugdíjasokat, a családokat és az önkormányzatokat sújtó, ellehetetlenítő megszorításai ellen tiltakozott volna.

Harmadikra sem jöttek el a kormánypártiak

Az ellenzéki képviselőcsoport kezdeményezésére

Botka László péntek délután hívta össze a rendkívüli közgyűlést

, mégpedig másnap reggel 8-ra, s a meghívót aláírásával erősítette meg. Ennek ellenére kormánypárti társaival együtt távol maradt az üléstől. A jobboldali politikusok ma azt mondták: a polgármester cinikus magatartásával megalázta a demokrácia intézményét, illetve bebizonyította, a Gyurcsány-kormány és az MSZP hatalomban tartása fontosabb számára, mint városa lakosságának érdekei, a szegedi polgárok szociális biztonságának garantálása. A Fidesz az említett felterjesztés mellett a szegedi munkanélküliség növekedéséről, az inflációt jóval meghaladó közüzemidíj-emelésekről és az energiaválság lehetséges megoldásairól szeretett volna tárgyalni, erre azonban szombaton nem nyílt lehetőség.

Mózes Ervin

jegyző bejelentette: a rendkívüli közgyűlésnek új időpontot kell keresni. A szegedi ellenzék korábban, 2007 nyarán két alkalommal kezdeményezett rendkívüli közgyűlést, mégpedig az egészségügyi integráció tárgykörében, az MSZP és az SZDSZ politikusai akkor sem mentek el az ülésekre.

Törpeterem és demokráciadeficit

A mostani ülésen egyébként a reggel 8 órai kezdésre

Hüvös László, Gyimesi László, Oláh János, Balogi Dániel, Farkasné Pocsai Blanka, Péter Szilveszter

(Fidesz),

Kalmár Ferenc, Juhász Gyula Haág Zalán

(KDNP), valamint a független

Balogh László

, illetve

Apró Juhász János

(Független Városi Szövetség - Magyar Egyesület) jelent meg, kis késéssel

Kohári Nándor

(Fidesz) és

Mécs László (

MDF) is befutott, ám a 9 órai tizenhármas létszám sem hozott szerencsét, hiszen a határozatképességhez legalább 22 főre lett volna szükség. Hüvös László egy órát hozott ajándékba Botka Lászlónak, mellyel jelezni kívánta, minden perc számít a lakosság problémáinak megoldásában, a szükséges döntések meghozatalában. Meg kell jegyeznünk, a fideszes frakcióvezető annyira szeretett volna biztosra menne, hogy az óráját még előre is állította: az ugyanis nyolc órakor hetet mutatott - kilencre már sikerült beállítani a mutatót... Félretéve a tréfát, Hüvös szerint amikor a kormányzati intézkedések megcsonkították a 13. havi nyugdíjat és a köztisztviselők, közalkalmazottak 13. havi bérét, a kormány emelni akarja az áfát, el kívánja vonni a családi pótlékot, emelkednek a törlesztőrészletek és csökkennek a reálbérek, a szociális biztonságot az önkormányzatoknak kell garantálniuk. Hogy igen nagy bajban van az ország, azt még

Gyurcsány Ferenc

is megértette, hiszen rendkívüli országgyűlési ülést rendelt el jövő csütörtökre. Ezért is nevezte furcsának Botka Lászlóék távolmaradását a rendkívüli közgyűlésről, ami egyébként család- és vállalkozóellenes lépésként is értelmezhető. Balogh László szerint a polgármester már az összehívás pillanatában tudta, hogy nem jönnek el a kormánypártiak, hiszen a Lechner-teremben jó ha húszan elférnek, így cinikus megoldás volt ezt kijelölni helyszínnek. A képviselő úgy vélekedett, a Mózes Ervin által hangoztatott érv - a díszterem műszaki okokból, felújítás miatt nem jöhetett szóba - álságos, hiszen ott csütörtökön még nagyszabású konferenciát tartottak. Farkasné Pocsai Blanka felháborodásának adott hangot, hogy a polgármester így semmibe veszi a választókat, valamint az ellenzéki képviselőket, akiket egyébként "nem a szél fújt be a testületbe". Kalmár Ferenc hat éve tartó demokráciadeficitről beszélt, az ülésen "megfigyelőként" jelen lévő fideszes országgyűlési képviselő,

Bodó Imre

pedig azt mondta: képviselőtársa, Botka László szégyellheti magát a történtekért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.